«Комунальні ліси потрібно повернути громадам», – Василь Курій

Ліси, які сьогодні є в користуванні Львівської облради та її КП «Галсільліс», потрібно повернути громадам. Це забезпечить стабільні надходження в бюджет ОТГ та сприятиме зменшенню незаконних рубок.

Про це під час сьогоднішнього брифінгу розповів активіст Василь Курій інформує ЛМН.

Як відомо, до жовтня 2020 року в Україні буде новий адміністративно-територіальний устрій. Укрупнять райони, буде змінено кількість ОТГ.

«Функціонування комунального підприємства Львівської обради «Галсільліс» стає недоцільним. Адже усі його 18 дочірніх підприємств мають прив’язку до теперішніх районів, – каже Курій. – Не секрет, що  за останні роки «Галсільліс» перетворився у злісного порушника законодавства України, що завдає збитків довкіллю та економіці країни. У його мафіозній системі задіяні правоохронці, чиновники, екологи, інші служби. Настав час покласти цьому край. Ліси, що належать українському народу, мають приносити зиск громадам, а не збагачувати чиїсь кишені».

Активіст нагадав, що 146,5 тис. га лісу, а це 5-та частина усіх лісів Львівщини, обласна рада привласнила не зовсім законно.

«8 лютого 2000 року депутати прийняли Рішення «Про створення  КП «Галсільліс», а наприкінці 2000-го  передали його дочірнім підприємствам земельні ділянки в постійне лісокористування. Облрада тоді опиралася на рішення сільських рад про передачу в користування лісів «Галсільлісу. Але як ці рішення виникали? Знаю випадки, коли керівники з області та району просто змушували сільських голів їх протягувати на сесіях.  Когось здурили, когось налякали, інших купляли. Були такі, що не дали рішення, але про це змовчали, – розповів Курій. – Так був створений ручний комунальний лісгосп обласної ради. Покликаний обслуговувати місцеві політичні еліти».

97051477_734985427253815_1246034754906619904_n

Василь Курій вважає, «Галсільліс» потрібно реформувати, а ліси, ввірені йому, повернути громадам. Каже, приблизно 50 ОТГ, на території яких є ліси «Галсіллісу», можуть створити свої невеликі лісові комунальні підприємства.

У них працюватимуть 2-3 лісники чи лісничі. Їхній обов’язок – вести документацію, забезпечити наявність лісовпорядних документів, робити відводи, контролювати вирубки, організовувати насадження та догляд, приймати закінчення рубок, вести контроль за станом лісових доріг.

«Зараз в «Галсільлісі» працює понад пів тисячі людей. Після реформи достатньо буде 120-150. Бухгалтерські послуги може надавати бухгалтерія ОТГ, юридичні – юрист ОТГ, охорону лісу забезпечувати охоронна фірма. Господарську діяльність  – рубки, догляд та інше – здійснюють 2-5 лісорубних бригад. І охоронні фірми, і лісорубні бригади створюють та реєструють місцеві підприємці. Усі контракти на проведення робіт вони отримують через “Прозорро”. Так ми забезпечуємо робочі місця, податки від ПДФО», – каже Курій.

За діяльністю комунального підприємства мали б наглядати голова ОТГ, депутатський корпус, місцеві жителі. Контроль за вирубкою та дозвіл на вирубку в межах громади сприятиме зменшенню незаконних рубок.

Обласний «Галсільліс» або повністю реформується в нову структуру, або ліквідується. Деякі його функції – ті, які, відповідно до законодавства, комунальне підприємство ОТГ не зможе здійснювати, – перебирає держлісгосп.

Курій просить голову ЛОДА Максима Козицького  створити робочу групу з вивчення цього питання. Звертається також до жителів області, депутатів місцевих рад, сільських та міських голів, голів ОТГ, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, керівництва області, народних депутатів закликом долучатися та підтримати передачу комунальних лісів громадам.

«Коли людям дозволили створити ОТГ – дали можливість відчути себе господарями. Але ми маємо ще затребувати ресурс для цього.  У гірських районах ліс – це наша нафта, газ, наша рілля, це територія, де ми можемо вести господарку. І заробляти кошти на освіту, культуру, охорону здоров’я», – каже Курій.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top