Розслідування. Що не так із ремонтом вулиці Шолом – Алейхема?

*** Повне або часткове використання матеріалів ресурсу “ВАРТО — Галицькі Новини” дозволяється лише за умови прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на безпосередню адресу матеріалу на сайті vartonews.com.ua.

На порталі Prozorro опубліковано звіт про укладений договір з ТзОВ “ЕКОТЕПЛО ДРОГОБИЧ” (#38831396) на суму 1 432 351,00 грн.

Назва тендеру – “Капітальний ремонт дороги по вул. Шолом-Алейхема (від вул. Івана Мазепи до вул. Малий Ринок) в м. Дрогобич Львівської області”.

Стороною у договорі є Департамент міського господарства ДМР (керівник Роман Москалик). На жаль, на порталі Prozorro не опубліковано ні самого договору, ні якоїсь іншої інформації про те, які роботи підрядник буде виконувати на цій вулиці.

Маємо лише назву та суму – 1 432 351,00 грн. І, звісно, виконавця.

Улюблені закупівлі чиновників — допорогові!

Процедура, яка була обрана у цьому тендері, — із виконавцем просто підписали угоду й не проводили тендер, бо ще до 19 квітня 2020 року це було дозволено законом.

Допорогова сума станом на 17 квітня, коли угода була підписана, складала 1 500 000 грн.

А вже з 19 квітня набули чинності зміни до ЗУ “Про державні закупівлі”. З 19 квітня всі закупівлі на суму від 50 тис. грн мали проводитися за процедурою спрощених закупівель, тому й розпорядник, ймовірно, поспішав.

Якщо проаналізувати 17 квітня 2020 в контексті роботи порталу Prozorro та усієї країни, то значна частина розпорядників бюджетних коштів увімкнула “турборежим” аби укласти договори саме з конкретними виконавцями й не влаштовувати торгів.

Ми можемо лише припустити, чому розпорядними бюджетних коштів практикують “утримувати” біля себе “своїх” виконавців.

Можна припустити й корупційну складову. Але це, звісно, припущення та оціночне судження 🙂

Так само ми можемо припустити чому Департамент міського господарства поспішав укласти угоду з ТОВ “ЕКОТЕПЛО ДРОГОБИЧ”.

Шолом — Алейхема: велике переселення бусів

Варто нагадати, що ремонт вулиці Шолом – Алейхема став одним з аргументів перенесення торгівлі з цього місця на вулицю Володимира Великого, поблизу парку новонароджених.

У місті досі тривають обговорення щодо майбутнього цієї вулиці. Сама ж міська рада проводить опитування та громадські консультації.

Навіщо питати думку, якщо угода вже підписана?

“Впродовж 16-30 квітня у Дрогобичі відбудуться електронні консультації з громадськістю щодо майбутнього розвитку вулиці Шолом Алейхема”, – йдеться у повідомленні ДМР.

Тобто, обговорення з громадою щодо того якою має бути вулиця тривала й тоді, коли угода з чіткою сумою була вже підписана!

“Пропозиції дрогобичан, подані під час консультацій, будуть взяті до уваги при реконструкції вулиці. Взяти участь в електронних консультаціях можна за посиланням: https://consult.e-dem.ua/consultations/160”, – читаємо у статті міської ради Дрогобича.

Виходить так: що міська рада проводить консультації, визначає побажання городян і згодом їх реалізовує. Тут можна лише похвалити міську раду за бажання почути громаду.

Проте, якщо міська рада дійсно хоче знати думку громадян щодо розвитку вулиці Шолом-Алейхема, то навіщо так поспішно підписала угоду в особі Департаменту МГ на її ремонт з ТзОВ “ЕКОТЕПЛО ДРОГОБИЧ”, якщо консультації з громадою ще тривали?

А тут вже й угода є, і, навіть, чітка сума.

І що ж це тоді за суми, вказані в угоді – 1 432 351,00 грн?

Чому саме 1 432 351,00 грн?

Які роботи включені в цей проєкт? І чи взагалі хтось щось рахував? Чи це просто сума взята з повітря, аби “своя” фірма була при роботі?

Можливо, ми знову зіткнулися із ручним розподілом коштів.

Але це лише припущення 🙂

Трохи моралі для розпорядників бюджетних коштів

Хочеться нагадати чиновникам, які беруть участь у “ручному” розподілі бюджетних коштів, для чого свого часу, у 2015 році, якраз після Майдану, було проведено одну із найуспішніших реформ публічних закупівель й запроваджено систему “Prozorro”.

Система “Prozorro” це інструмент викорінення та системного запобігання корупції, це прозорість всього тендерного процесу, відкриті процедури прийняття рішень та широке залучення громадськості.

Зрештою, це економія бюджетних коштів, сприяння розвитку бізнесу, шляхом залучення його до використання бюджетних коштів на конкурентних засадах, коли учасники торгів змагаються за можливість надати свою послугу чи продати товар.

Такими підходами, як “ручне” керування розподілом бюджетних коштів, ви руйнуєте одну з найкращих постмайданних реформ і гальмуєте розвиток бізнесу, бо іншим підприємцям доступ до бюджету — закритий. Це погано.

***

ТОВ “ЕКОТЕПЛО ДРОГОБИЧ” Хто вони?!

Якщо ви слідкуєте за нашими матеріали в яких ми розповідаємо про хроніки закупівель на Дрогобиччині, то вже добре знаєте це підприємство. Ще у 2018 році ми писали про це “успішне” та “везуче” підприємство, яка за відносно короткий період часу отримало від бюджету не один мільйон гривень. Успіх цього підприємства продовжується і зараз.

Також цікавим є факти, що ТзОВ «ЕКО ТЕПЛО ДРОГОБИЧ» (#38831396) має близнюка – ТОВ «ЕКОТЕПЛО ДРОГОБИЧ» (42079261).

Обидва підприємства — мегауспішні !!!

ТОВ «ЕКОТЕПЛО ДРОГОБИЧ» (42079261), кінцевий бенефіціар Демко Іван Антонович.

Станом на 2 травня 2020 року:

Учасник у 56 закупівлях. Переможець у 55 закупівлях на суму 10 308 701.69 грн. Підписано 55 договорів на суму 10 308 701.69 грн.

З них відділ освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради  підписав аж 19 угод на суму 3 487 739.00 грн, Департамент міського господарства – 3 046 694.80 грн та 17 угод.

ТзОВ «ЕКО ТЕПЛО ДРОГОБИЧ» (#38831396). Засновник та керівник — Демко Іван Антонович.

Теж шалений успіх:

Учасник у 64 закупівлях. Переможець у 57 закупівлях на суму 21 178 359.76 грн Підписано 57 договорів на суму 21 178 359.76 грн

З них Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради – 17 угод на суму 7 276 054.04 грн та Відділ освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради – 14 угод на суму 3 133 234.00 грн.

***

Якось так або тай таке 🙂

***

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Олег Дьорка, журналіст


Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top