Найвеличніші костели України: де знаходяться та чим цікаві

В Україні майже три сотні костелів, враховуючи руїни. Костел – це місце для богослужінь саме римо-католиків. Найвизначніші з них є в Києві, Львові та Луцьку. Особливим для Львівщини є костел Святого Варфоломія у Дрогобичі.

Дрогобич

Другий найстаріший ґотичний костел Східної Галичини – (заснований у кінці XIV ст.). Його ще називають наймістичнішим в Україні. Давній духовний осередок, історико-архітектурна пам’ятка національного значення. Одна з найстаріших зі збережених споруд Дрогобича.

Київ

Римо-католицький костел Святого Миколая у Києві звів століття тому архітектор Городецький. Перед будівництвом він їздив до Мілана та Кельна, щоб надихнутися тамтешніми соборами. За оздоблення відповідав італієць Еліа Сала. Орнаменти, карнизи та фігури святих і апостолів  виливали із бетону. Це перша будівля в Києві, де 100 років тому застосували таку технологію.  Щоправда, службу католики там проводили недовго. Комуністи костел закрили на півстоліття.

Луцьк

Костелу Петра й Павла у старому місті Луцька понад 400 років. Коли його зводили, Луцьк називали Римом Сходу. Костел нагадує замок, адже будували його для оборони. За останні століття він пережив чимало пожеж і руйнувань. Навіть під час Другої світової витримав влучення авіабомб. Окраса костелу – орган, акустика храму надає йому особливого звучання. Часом там проводять  концерти органної музики.

Львів

Найстаріший та найменший орган зберігся у Львівському кафедральному соборі. Так званий позитив або малий орган був створений  на початку XVIII століття. Львівська катедра – це єдиний зразок готичної архітектури, який зберігся у Львові – там унікальні стрільчасті вікна з вітражами та елегантна вишуканість інтер’єрів. Також у стінах храму розміщені два гарматних ядра: одне збереглось з часів облоги Львова турками 1672 року, а друге – з боїв за Львів 1919-го Української Галицької армії.

 

Джерело – Мандруй Україною, 24, Факти

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top