90 поштовхів з початку року. На Закарпатті попереджають про можливий землетрус

Вже незабаром може добряче потрясти Закарпаття та Одещину, а сила коливання до восьми балів, попереджають сейсмологи. Вчені кажуть, що ці регіони справді сейсмічно вразливі. Катаклізм тут може виникнути будь-якої миті через географічну близькість до сейсмоактивної зони Вранча у Румунії. Але точно передбачити місце і силу землетрусу – неможливо. Від зони Вранча до Закарпаття 300 кілометрів. Сейсмічна активність там на глибині до 150 кілометрів, тому й поширюється на велику територію.

На Закарпатті є більше десяти надзвичайно чутливих станцій, які вивчають землетруси. За допомогою спеціальних приладів коливання землі тут лише фіксують. Торік на Закарпатті зафіксували 148 поштовхів, цьогоріч уже майже 90. Та відчутні з них лише від двох до шести. Мешканці Берегового і нині з острахом згадують чотирибальний землетрус 2006 року.

За останні 200 років землетрусів у вісім балів на території Закарпаття не було. Найвідчутніше стихія розійшлась тут у 1908 році – сім балів. Інтервал сильних землетрусів в Україні – 100-120 років, кажуть науковці. Вони мріють про час, коли зможуть прогнозувати землетруси, як погоду.

 

Джерело – Факти

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top