З днем народження, чувак! Сьогодні Кузьмі Скрябіну виповнився б 51 рік

Пісні легендарного музиканта лунають голосами українців, їхніми серцями та спогадами. Україна запам’ятала Андрія, як харизматичного співака, письменника, телеведучого, продюсера, актора. Виконавець, якого знали та любили мільйони, вирізнявся відвертістю і завжди говорив те, що думає.

Життя простого і неймовірно талановитого  хлопця з містечка під Львовом було сповнене пригод і веселощів, якісної музики і геніальних текстів, любові і віри у краще. Народився Кузьма у невеличкому містечку на Львівщині — Самборі. Виріс у такому ж крихітному Новояворівську, де згодом й народився гурт “Скрябін”.

Його дитинство випало на сувору реальність радянських часів: з дерев’яними іграшками, зграями дітей у дворах, подорожниками на розбитих колінах. Одним словом, всю романтику радянської дитини Андрій відчув на собі.

Якось співак розповів про свої дитячі роки – “Від мого дитинства всі можуть бути в шоці. Найкрутіше, що пам’ятаю – два ящики мандаринів, які надіслали з Києва дві мої тітки. А ще, пам’ятаю, в 6 років мій дядя Славік дозволив мені керувати величезним лісовозом, ЗІЛом. Правда, я сидів у дядька на колінах, але сам крутив кермо, розминався з автобусами. Страшно було, але я крутив те кермо”.

Мама музиканта Ольга Михайлівна – учитель музики. Вона займалася не лише з сином, але й з хлопцями першого складу “Скрябіна”.
Батьки Андрія були строгі, можливо це й допомогло йому досягнути успіху.

Кузьма розповів якось, що його мама колись дала йому пораду: “Андрійку, чим ти менше будеш мати вільного часу в дитинстві, тим більше матимеш його, як станеш дорослим”. Я сприйняв це через сльози, кров і піт. батьки змогли мені вселити, що треба пахати для того, щоб вимагати потім щось від життя”.

На подив багатьох Кузьма не міг терпіти музичну школу, для нього заняття були нецікаві і як тягар. Але, всього лише один випадок змінив хід його подальшої долі – 10-річний хлопчик почув пісню знаменитої групи Beatles “Lady Madonna” і вирішив зіграти її на піаніно. З цього моменту він замислився писати пісні і музику, а Україна отримала в результаті культового артиста, продюсера і людину з великим серцем.

Юність Кузьми — часи перебудови. Подих свободи і очікування змін, перший український андеграунд, концерти у підвалах, дешеве вино і цигарки: те, що формувало юного Андрія Кузьменка. ((Старі фот)) Тоді й народився гурт “Скрябін”. У 1989 році. Лише Кузьма був єдиним постійним учасником колективу. До першого складу гурту Андрій зібрав своїх старих друзів. Серед них був і Лесик Скрябін, на честь якого музиканти назвались. Саме батько Лесика дістав хлопцям апаратуру і виділив місце для репетицій. Виступ гурту у першому складі відбувся 1991 року у військовій частині. Популярними хлопці стали після пісень “Птахи”, “Шукав свій дім”, “Мудрий, бо німий”, “Танець пінгвіна”.

Після армії Кузьма одружився з дівчиною з паралельного класу – Світланою (разом прожили 20 років, мають доньку Марію-Барбару). Перед ним був вибір: стати музикантом чи лікарем. Спочатку молодий Кузьменко вчився на невропатолога, потім перевівся на стоматолога.

Батьки і дружина не дуже вірили, що музикою Андрій зможе заробляти на гідне життя. Батько Віктор згадує: “І ми його до медицини підштовхували, і Світлана. А вони якраз зібрались на фестиваль “Червона Рута”. Я сказав: якщо займеш призове місце, займайся й далі музикою – значить, ти чогось вартий. І він зайняв третє”.

Андрій Кузьменко був не лише талановитим музикантом, але й неймовірним ведучим. Його гумор і безпосередність робили передачі з його участю особливими. З 2003 року він працював ведучим програм “Шанс” і “Шиканемо” разом зі співачкою Наталею Могилевською.

Кузьма Скрябін назавжди залишив слід в історії музики незалежної України. На його піснях і хітах виросли цілі покоління, а творчий шлях був яскравим і по-своєму унікальним.

по всій Україні сьогодні будуть згадувати кузьму-скрябіна, , по всій країні встановлюють пам’ятні знаки, перейменовують вулиці та сквери на його честь, вручають посмертно нагороди, присвячують йому свої пісні, влаштовують концерти…

Сподіваємося, що він тепер щасливіший, ніж будь-коли, бо він є постійно посеред нас і разом з нами. Адже поки живе його музика, доти він Є у наших серцях!..

Cтежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top