Костел Святого Апостола Варфоломія – давній духовний осередок Дрогобича (ФОТО)

Фото Олега Дьорки

Костел святого  Варфоломія розташований у центрі Дрогобича, поблизу площі Ринок і є пам’яткою архітектури національного значення. Сьогодні костел належить до дрогобицької Римсько-Католицької Парафії Святого Апостола Варфоломія. 

За переказами, на місці нинішнього костелу у часи Київської Русі теж розташовувалась дерев’яна церква, освячена на честь Пречистої Діви Марії. У грудні 1392 року король Владислав Ягайло, видав документ про закладення нового мурованого костелу, який мав бути одночасно й оборонною спорудою.

Фото Олега Дьорки

Збудували храм у першій третині XV століття на місці терему княжого воєводи. При освяченні збудований у готичному стилі костел отримав титул Внебовзяття Пресвятої Діви Марії та святого Варфоломія.

Невіддільна частина костелу є унікальна Дзвіниця, яка первісно була первісно оборонною вежею XVI століття з в’їзною брамою, а підлаштована під дзвіницю.

З XVIII ст. вежу почали використовувати з сакральною метою. У першій третині XIX ст. давні оборонні споруди були ліквідовані, а вежу почали використовувати вже тільки як дзвіницю.

Фото Олега Дьорки

У 1882 р. Едмунд Леон Солецький зініціював надбудову третього ярусу, що було продиктовано бажанням досягти завершеності споруди. 

До 1949 року костел  був одним із центрів духовного життя. Із закріпленням у Дрогобичі комуністичної влади та московської окупації, по Другій світовій війні в 1949 році костел закрили та  розмістили в ньому склад театрального реквізиту.

З 1989 року храм повернуто римсько-католицькій громаді міста. Сьогодні котел є важливим осередком духовного життя сучасного Дрогобича та важливою туристичною локацією. Храмове свято – 24 серпня.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top