8 СЕРПНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КІШОК

Сьогодні у всьому світі відзначають день кота. Ці гіперактивні, хитрі і неймовірно ніжні тварини гідні любові і дружби людей.

Ми зібрали декілька цікавих фактів, які ви, можливо, не знали про своїх домашніх улюбленців.

1. У середньому коти витрачають дві третини свого життя на сон. Виходить, що, наприклад, дев’ятирічний кіт перебував у активному стані лише три роки свого життя.

2. До мозку людини біологічно ближчий мозок кота, ніж собаки. У нас з котами за емоції відповідають ті ж самі ділянки мозку.

3. Найбільший у наші дні кіт – це лігр. Він може вирости до 4 м, а вага може перевищувати 300 кг. Найбільший представник цього виду, що зараз живе на планеті – лігр Геркулес. Його вага 450 кг.

4. Найменший сучасний дикий кіт – це чорноногий кіт. Самиці досягають менше 50 см у довжину і можуть важити всього 1,2 кг.

5. Британці і австралійці вважають зустріч з чорним котом великою вдачею, тоді як в Європі і Північній Америці це, навпаки, вважається поганим знаком.

6. Найбільш популярна у світі порода – персидський кіт, потім йдуть мейн-куни і сіамці.

7. Є порода котів, яка обожнює воду. Це турецький ван. Її представники люблять купатися завдяки своєму водонепроникному хутру.

8. У посольстві Голландії в Москві співробітники помітили, що два сіамських кота часто приходили до будівлі і з незрозумілої причини починали дряпати стіни. Виявилося, що в стінах були приховані мікрофони російських шпигунів.

9. Багато котів здатні знайти шлях додому, незважаючи на відстані. На думку експертів, або кішки визначають своє місцезнаходження по куту сонячного світла, або у них є намагнічені клітини у мозку, які діють як компас.

10. Найстаршою кішкою, занесеною до Книги рекордів Гіннесса, була Crème Puff з Остіна, штат Техас, яка жила з 1967 по 6 серпня 2005 року і померла через три дні після свого 38-го дня народження.

11. Котів можна розрізнити, як людей за відбитками пальців, тільки у котячих це відбиток носа.

12. У котів немає потових залоз по всьому тілу, як у людей. Вони пітніють тільки через лапи.

13. Коти дуже чутливі до вібрацій. Вони можуть відчути поштовхи землетрусу на 10-15 хвилин раніше людей.

14. Кішки зазвичай правші, а ось коти – шульги.

15. У власників котів на 30% знижується ймовірність інфаркту або інсульту.

16. Вважалося, що перші приручені коти з’явилися в Єгипті, але знахідка 1936 року спростувала цей факт. На Кіпрі, в 9 500-річній могилі, була знайдена мумія кошеняти: його умертвили, щоб поховати разом із господинею. Це випереджає згадки про кішку в єгипетському мистецтві більш ніж на 4 000 років.

17. Згідно іудейської легенди, Ной молився Богу, просячи захистити їжу на ковчезі від щурів. У відповідь на це Бог змусив лева чхнути, і з нього вискочив кіт.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top