В Україні святкують Івана Купала

Ворожіння, плетіння вінків – традиції хоч і язичницькі, але вони збереглись до нашого часу. Одна з наймістичніших ночей року – Купальська. З 6 на 7 липня з’єднуються всі 4 божественні стихії: Земля, Вода, Вогонь і Повітря.

Свято Івана Купали має дохристиянське коріння і припадало раніше на верхівку літа – з 20 по 22 червня. У ті часи давні язичники поклонялися багатьом богам, серед яких був і бог родючості Купало. Після того, як язичництво було витіснене православ’ям, в історії свята відбулися зміни. Його пов’язали з ім’ям Святого Іоанна Хрестителя, і приурочили до дня його народження.

Обряди Іванова дня пов’язані з вогнем, водою і травами. Раніше підготовка до свята починалася за кілька днів до нього. Виготовлялося опудало Купали, яке потім встановлювалося на підвищенні. Напередодні свята опудалу підносили різні частування, водили навколо нього хороводи і співали пісні. Після свята його або спалювали, або топили у водоймі.

На Івана Купала дівчата пускали в річкову воду вінки з трав із запаленими скіпами. Якщо такий вінок відразу ж тонув, це означало, що обранець дівчину не любить. Якщо ж він плив довго і далеко – судилося велике щастя. Якщо лучинка на ньому відразу ж гасла – господиню вінка очікувала смерть, якщо ж вона невпинно горіла – дуже довге життя.

Багато обрядів пов’язано і з багаттям. Через нього стрибали, навколо нього танцювали, в ньому спалювали зняті з хворих дітей сорочечки. Молодь і дітвора, стрибаючи через вогнище, щосили намагалися піднятися над ним вище інших. Це означало, що людину чекає велике щастя.

А ще у ніч на Івана за легендою розквітає папороть. Кажуть, якщо цю квітку знайдуть хлопець і дівчина, то шлюб їх неодмінно буде дуже щасливим.

 

Cтежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top