Філарет на власному так званому соборі “відновив УПЦ КП”

Так званий помісний “собор Української православної церкви Київського патріархату” постановив відновити існування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України, – передає Українська Правда.

Про це йдеться в рішенні “собору” Філарета від 20 червня. Зокрема, “собор” відмінив постанову помісного собору 15 грудня 2018 року, де об’єдналося українське православ’я і була ліквідована УПЦ КП.


Прихильники патріарха Філарета стверджують, що ніякого собору 15 грудня не було. “Це був не помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священника та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ КП, на вимогу вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія”, – йдеться в тексті постанови. 

Помісний собор заявляє і постановляє, що УПЦ КП, зареєстрована державним органом та продовжує існування і діяльність“, – додали за підсумками так званого собору.

Також на з’їзді підтвердили, що главою УПЦ КП залишається Філарет.

У ліквідованій патріархії вважають, що томос про автокефалію “не відповідає статуту автокефальних церков і тому ставить УПЦ в залежність від Константинопольського патріархату”.

“Нас не влаштовує зміст томосу про автокефалію Православної церкви України”, – зазначили у постанові собору ліквідованої церкви.

На початок з’їзду на “соборі” не було жодного українського архієрея. Більшість із архієреїв колишньої УПЦ КП, яка на об’єднавчому соборі 15 грудня 2018 року влилась у ПЦУ, проігнорували заклики патріарха Філарета.


Нагадаємо:

  • Колишній предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет останнім часом почав конфліктувати із предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм.
  • За словами Філарета, обрання Епіфанія стало можливим, бо Філарету було обіцяно збереження влади у церкві. Однак цю “обіцянку” порушили.
  • Через це Філарет останнім часом виступав з критикою керівництва ПЦУ, Константинополя та навіть томосу про автокефалію.
  • На 20 червня він скликав “помісний собор”, який має відновити існування УПЦ КП.
  • У той же час у керівництві ПЦУ заявляють, що Філарет не має права скликати жодний собор, а зібрання у Володимирському соборі буде неканонічним і означатиме церковне розділення з усіма канонічними та юридичними наслідками.



Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top