Партнер Зеленського: Закон про мову потрібно скасувати, а з Путіним домовитися

Співвласник “Кварталу 95” Борис Шефір, співавтор передвиборної програми президента України Володимира Зеленського, вважає, що попередня влада була зацікавлена ​​у війні, з президентом РФ можна домовитися, квоти треба міняти, а закон про мову скасувати.

Про це він заявив в інтерв’ю Детектор медіа.

Партнер Зеленського і співвласник “Кварталу 95”, якому президент передав свою частину власності в компанії, вважає, що політика українізації завдала удару по телерадіовиробництву.

“Довго пояснювати, але найбільший удар політика українізації завдала телерадіовиробництву. У Росії тисячі кінотеатрів, окрім Росії є Казахстан, Білорусь, всі пострадянські країни”, – нарікає Шефір.

“Якби нам всередині України дозволили створювати російською, ми б могли торгувати з Росією цією продукцією. Заборони – це штучна і бридка штука. Цю війну, яку розв’язали політики, сподіваюся, сьогоднішні політики закінчать. Моє ставлення до війни таке, що я розумію – її затіяли, щоб підзаробити грошенят і з того, і з іншого боку. Всі заробили, тільки нас розорили з вами”, – заявив він.

Брат першого помічника президента також вважає, що введення квот на мови в ефірі суперечить Конституції, де йдеться про гарантії вільного розвитку і захисту російської та інших мов нацменшин України.

“Квоти – це не розвиток, це придушення мови. Звичайно, українську мову треба підтримувати і розвивати. Але не шляхом квотування, а, наприклад, якимись преференціями, наприклад, в оподаткуванні. Українська мова повинна стати модною. А виробництво українською – комерційно привабливим”, – стверджує Шефір.

На його думку, для підтримки української мови виробництво україномовних фільмів досить просто звільнити від податків і знизити частку заробітку кінотеатрів на прокаті таких фільмів. Тоді, за його словами, вартість виробництва такого фільму знизиться майже вдвічі.

Такої ж точки зору він дотримується і в питанні книговидавництва.

Шефір вважає, що саме такою буде політика Зеленського в цій сфері.

“Я очікую перегляду квот. 90% – це багато. Закон про мову потрібно скасувати і прийняти нормальний закон. Це перший крок для скасування війни”, – розповів Шефір про свої очікування від нового президента.

При цьому він розповів, що за український серіал українські телеканали готові платити від 20 тис. до 50 тис дол., а російський канал платить 200 тисяч. Таким чином, чи зможе скасування квот і політика преференцій зробити виробництво україномовних фільмів більш вигідним, залишається під питанням.

Відповідаючи на питання про те, що орієнтуючись на російський ринок, українські виробники створюють контент в інтересах РФ, держави-агресора, Шефір відповів: “Ми виробляємо в своїх інтересах. Ми на них заробляємо”. Він додав, що нібито ці гроші приходять в країну і з них платяться податки.

“Політика повинна піти і не заважати бізнесу. А то навіть нам довелося туди піти”, – заявив партнер Зеленського.

Він розповів, що був у політиці і пішов. Шефір пояснив, що він брав участь у складанні передвиборної програми Зеленського і допомагав промови писати.

Шефір також упевнений, що після зміни влади війна на сході вщухне сама собою.

“У нас в передвиборчій програмі написано, що якщо прибрати людей, матеріально зацікавлених у війні, вона закінчиться”, – заявив він, маючи на увазі екс-президента Петра Порошенка.

При цьому він вважає, що з президентом РФ можна домовитися.

“Їм що, подобається воювати? Ви думаєте, Путін – маніяк, який любить постріляти в живих людей? Він що, псих? Він розумна людина. Так, у нього імперські амбіції. Але можна ж домовитися. А якщо ні, то будемо оголошувати справжню війну. А то що це таке: однією рукою воюємо, а іншою рукою торгуємо? Дуже важливо бажання хоча б одного боку, інакше для миру немає перспектив”, – заявив Шефір.

При цьому Шефір відповів ствердно на питання, чи може хтось із “Кватралу” увійти до Нацради з питань телерадіомовлення.

“Я можу. Там же не треба постійно працювати. Але я можу приходити на засідання один раз на тиждень. Я готовий до цього”, – заявив він, але відзначив, що не піде, якщо потрібно буде теж відмовитися від бізнесу.

У Верховній Раді та уряді відреагували на слова співвласника “Кварталу 95” Бориса Шефіра про необхідність скасування закону про статус української мови.

Про це нардепи заявили на засіданні ВР 31 березня пише Українська Правда.

“Я хочу сказати від імені Верховної ради і уряду, український народ цього вам не дозволить. Земля під вами буде горіти. Ми не дозволимо ні відмінити закон про мову, ні квоти, ні декомунізацію”, – відреагував на слова Шефіра спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

За словами Парубія, у країні відбувається криза, пов’язана з діями президента Володимира Зеленського.

Також заяву брата радника президента прокоментував очільник радикальної партії Олег Ляшко.

“Очевидно, що у Зеленського на умі, те у його бізнес партнера Шефіра на язиці”, – сказав Ляшко.

Крім того на слова бізнес-партнера Зеленського про те, що закон про українську мову та квоти – це придушення мови, відреагували представники Кабінету міністрів.

Зокрема, віце-прем’єр-міністри Павло Розенко та В’ячеслав Кириленко.

“Для “нових русскіх” нової влади в Україні. В свій час, один “фунт” для одного президента вже відміняв закон про українську мову і писав новий. Доля цих пройдисвітів відома: відгребли і за “порєбрік”, а українська мова була, є і буде… Можемо повторити”, – написав Розенко, натякаючи на закон “Колесніченка-Ківалова”, яким надавався російській мові статус другої державної мови.

“Співавтор виборчої програми президента Б.Шефір виступив за скасування закону про мову, квот та підтримки українського кіно. Думаю,це і є реальні плани Зеленського у гуманітарній політиці. Якщо так, то це реалізація путінської програми боротьби з усім українським. І шлях Януковича”, – написав Кириленко.

Нагадаємо:

  • Брати Шефіри – земляки, давні друзі та бізнес-партнери Зеленського до його обрання на посаду президента.
  • Сергій Шефір як автор працював з майбутнім главою держави ще з часів КВК, пізніше став співзасновником студії “Квартал 95”.
  • Разом з рідним братом Борисом писав сценарії для “кварталівських” проектів і продюсував їх.
  • Шефір – один з найближчих до президента членів Зе! Команди, один з лідерів виборчого штабу і один з небагатьох, чию причетність до кампанії Зеленського не приховували від суспільства.
  • Журналісти Bihus.info, аналізуючи листування соратників Зеленського, зробили висновки, що брати Шефіри очолювали одну з груп впливу – “кварталівських”. Сергій, ймовірно, вирішував в штабі фінансові питання.
  • Сергія Шефіра називали одним з найбільш ймовірних кандидатів на пост глави АП. Він отримав посаду першого помічника президента.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top