Рада офіційно визнала «Пласт» та його внесок у становлення державності

Верховна Рада ухвалила закон про визнання і підтримку національної скаутської організації «Пласт» на державному рівні.

За відповідний законопроект проголосували 228 народних депутатів.

У пояснювальній записці закону зазначено, що його розробили задля створення сприятливої законодавчої бази задля підтримки і розвитку пластового руху в Україні та серед української діаспори у світі.

Відтак держава офіційно визнає заслуги скаутської організації, зокрема, освіту дітей та молоді, історичний внесок пластунів у становлення державності та участь в боротьбі за здобуття незалежності України.

Пласт – Національна скаутська організація України є неполітичною і позаконфесійною молодіжною організацією. Метою Пласту є сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, провідників суспільства на ідейних засадах Пласту та на засадах християнської моралі.

Пласт, як український аналог скаутського руху, з’явився в Україні у 1911 році. 12 квітня 1912 року у Львові  вихованці одного з засновників Пласту, Олександра Тисовського, вперше склали Пластову Присягу. Цю дату традиційно вважають Днем народженням українського Пласту. Засновниками організації були Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола.

Пласт є найбільшою молодіжною організацією України: 137 осередок Пласту діє у 23 областях України. Пласт об’єднує 8 тисяч пластунів різного віку – від наймолодших 6-річних пластунів до найстарших пластунів-сеньйорів, які допомагають у виховній праці.

Пласт щороку організовує численні табори, у тому числі міжнародні, кожен з яких має свою спеціалізацію (летунський, морський, військовий, спортивний, мандрівний, виховно-вишкільний та ін.). Окрім таборів, відбуваються акції різного спрямування — спортивні змагання спартакіади, змагання з пішого мандрівництва «Стежками героїв» та «Осінній рейд», Фестиваль пластової творчості «День пластуна», міжнародний скаутський захід «Вифлеємський Вогонь Миру», мистецько-інтелектуальні змагання «Орликіада» та інші.

Серед вихованців Пласту – Любомир Гузар, Ярослав Ажнюк, Кетрін Винник, Богдан Гаврилишин, Настя Станко, Борис Ґудзяк, Соломія Бобровська, Любомир Романків.

Пластуни були активними учасниками Революції Гідності, п’ятеро пластунів загинули у війні на Сході Україні.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top