Підсумки двох днів “царювання” Зеленського /// Зоя Казанжи

Відома українська журналістка Зоя Казанжи підсумувала два дні президентства Володимира Зеленського.

Отже, підсумки двох днів царювання:

“1. Першим законопроектом президента став не закон про імпічмент чи скасування недоторканності, як було обіцяно Зеленським, а закон про дострокові вибори в ВР.

2. Главою АП стала людина, яка займалась антикорупцією в уряді Азарова і була люстрована. Станом на цей час прізвище Богдана видалено зі списків люстрованих. Зробили вигляд, що нічого не було. Призначення Богдана відбулось з порушенням закону «Про очищення влади». Напередодні пан Коломойський «пророкував», що саме Богдана, за сумісництвом його адвоката, призначать головою АП.

3. Заступником голови СБУ став товариш Зеленського і керівник Кварталу – Іван Баканов. Ще раз – безпека країни опинилась в руках друга Зеленського. Який до того працював юристом Кварталу 95 і на якого оформили партію Слуга народу.

4. Однією із заступниць глави АП була призначена Лана Зеркаль, заступниця міністра закордонних справ. Зеленський підписав Указ. А вночі Указ щез з сайту президента. Кажуть, Зеркаль відмовилась, бо не про це наче домовлялись. Тоді Зеленський видав інший Указ- про скасування попереднього Указу про призначення Зеркаль. Подібне свідчить про певну вакханалію навіть з топовими призначеннями.

5. Заступниками глави АП призначені друзі і колеги по Кварталу Зеленського. Наприклад, Сергій Трофімов – він став першим заступником. До цього він займався продюсерством і кіновиробництвом. Просто заступником став Сергій Шефір – бізнес-партнер, якому Зеленський, за його ж словами, передав в управління свою частину бізнесу. Кому передав бізнес далі сам Шефір – історія замовчує. Зате Шефір разом з братом вміє писати сценарії шоу. Далі – Юрій Костюк, ще один сценарист та креативний продюсер Кварталу. Далі – Кирило Тимошенко, теж продюсер і телевізійник, знімав соціальні ролики і документальні фільми про те, «як Коломойський зупинив сепаратистів» і про те, яка «прекрасна людина, нардеп Ігор Кононенко». Таке враження, що вони там продовження Слуги народу будуть знімати, а не державою керувати.

6. Помічниками Зеленського призначено інших друзів – Андрія Єрмака, Михайла Федорова – всі вони дотичні до роботи на Квартал. Як бачите, обійшлося без кумівства і друзів. Як і обіцяв Зеленський.

7. Зеленський захотів дострокові вибори за новими правилами. Ні, це не відкриті списки і новий виборчий кодекс, проект якого зареєстрований у Раді (він запроваджує відкриті регіональні списки на парламентських і місцевих виборах). Це закриті списки і зниження бар’єру до 3 відсотків. І скасування мажоритарки. Знаєте, чому вони хотіли скасувати мажоритарку? Не придумуйте красивих причин. Все просто: загнати списком кого потрібно набагато простіше, аніж гарувати на округах. І дешевше. Своїх мажоритарників не вистачить. Їм би довелось домовлятися з чужими, хто з задовленням ляже під президентську партію, а це певні репутаційні ризики. А замануха про 3 відсотки типу для “нових і молодих партій” – то лише замануха. За 2 місяці неможливо розкрутитися так, щоб подолати навіть невисокий бар’єр.

8. “Узеленського” заявили про готовність проводити референдум щодо мирних угод з Росією. Правда, закону про референдум у нас немає, але якщо задурені виборці хочуть, то чому б і ні? Чому б не додати собі відсотків на парламентських виборах, обіцяючи те, що хочуть чути ті, хто «за мир і дружбу з Росією, бо ж Порошенко гірший за Путіна» – їм там у телевізорі розповіли.

9. Вчора в полон потрапили 8 наших бійців. Жодної реакції з боку президента Зеленського. Він бідкається про інше – про погану ВР, яка не захотіла благословляти його договорняки з олігархатом. ВР у нас строката і неоднозначна. Але нівелювати повністю і нагинати державні інституції – це дно.

10. Ну і кортеж, проти якого так виступав Зеленскьий, нікуди не дівся – від Грушевського, де він живе і до Банкової, де працює, його везуть і сопроводжують 5 авто. Пішки – це 10 хвилин”, – наисала Зоя Казанжи.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top