Кримінальна відповідальність за знищення лісів: розмір істотної шкоди знизили з двох млн до 20 тис. грн

25 квітня народні депутати 241 голосом підтримали законопроект, який захищає українські ліси від знищення. Відтепер, якщо хтось у лісі незаконно зріже кілька дерев, – це вже кримінальна відповідальність.

“Після того, як нардепи проголосували за цей закон, усі, хто хоче знищувати дерева в лісі, мають розуміти: кримінальна відповідальність настане за вируб 4-5 дерев, якщо розглядати умовний середньостатисчний ліс. Розмір шкоди розраховується за шкалою, яка враховує стан дерева (сухе чи живе), діаметр, тип тощо. Мною проаналізовано понад 30 судових рішень, за якими закрили кримінальні провадження за фактами незаконного вирубування лісу. Ба більше, були зафіксовані випадки оскарження раніше ухвалених вироків за незаконний вируб лісу у зв’язку з тим, що норми Кримінального кодексу мають зворотну дію в тому разі, якщо вони декриміналізують діяння”, – розповідає еколог Петро Тєстов.

Ці зміни до закону ініціювала й підготувала народна депутатка Ольга Червакова  спільно із Сергієм Кіралем за зверненням активістів Громадського руху ЧЕСНО.

Зокрема, йдеться про зміни до ст. 246 ККУ “Незаконна порубка лісів”. Згідно з новим законом, кримінальна відповідальність за знищення лісів може настати після заподіяння істотної шкоди на суму від 20 тис. грн.

 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top