Суд зобов’язав Дрогобич здійснити рекультивацію сміттєзвалища у Брониці та заборонив його експлуатацію


В Єдиному державному реєстрі судових рішень опубліковано нове судове рішення щодо сміттєзвалища у Брониці Цього разу — Львівського окружного адміністративний суд.

У цьому позові сторонами спору були Департамент міського господарства міської ради Дрогобича та приватна особа, мешканець Брониці, на стороні якого були: міжнародна благодійна організація “Екологія-Право-Людина” та Державна екологічна інспекція Львівській області.

Позивач, як мешканець села Брониця, вважаючи діяльність Департаменту міського господарства з утримання та експлуатації території сміттєзвалища у Брониці протиправною та такою, що “порушує його право на безпечне для життя та здоров’я довкілля”, звернувся з означеним позовом до суду.

Суд прислухався до аргументів мешканця Брониці.

Яке ж рішення прийняв суд?

– визнав дії Департаменту міського господарства Дрогобицької міської ради щодо експлуатації полігону твердих побутових відходів, що знаходиться у с.Брониці, протиправними та зобов’язав Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради утриматися від вчинення дій пов’язаних з експлуатацією полігону твердих побутових відходів;

– зобов’язав Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради здійснити рекультивацію полігону твердих побутових відходів у Брониці.


В обґрунтуванні своїх вимог, позивач покликається на те, що позаплановими перевірками дотримання вимог природоохоронного законодавства КП “Комбінат міського господарства”, проведеними Державною екологічною інспекцією у Львівській області, встановлені грубі порушення санітарного та екологічного законодавства відповідачем протягом тривалого часу. Окрім того, зазначає, що факт неможливості подальшої експлуатації полігону твердих побутових відходів у Брониці підтверджується протоколом засідання тимчасової контрольної комісії по вивченню питання порушення екологічного та санітарного законодавства на території Броницької сільської ради від 03.11.2017, згідно з яким встановлено суттєві порушення екологічного та санітарного законодавства та те, що полігон ТПВ давно вичерпав свій ресурс і не підлягає подальшій експлуатації.

Крім цього, позивач стверджує, що на даний час фактично під сміттєзвалищем зайнята земля, яка майже на 2 га, перевищує ту, якою має право користуватися відповідач згідно Акту на право користування землею.
Також, за твердженням позивача, відповідач чинить на своїй земельній ділянці дії, які порушують інтереси сусідніх землекористувачів, самовільно захопивши та забруднивши ТВП земельні частки паїв таких громадян. Разом з тим, позивач покликається на те, що відповідно до листа КП «Комбінат міського господарства» термін сміттєзвалища у с. Брониця згідно з проектом закінчився ще у 2008 році.

Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» подала письмові пояснення в яких йдеться, що Дрогобицьке міське сміттєзвалище вже понад 10 років експлуатується Департаментом міського господарства з порушенням природоохоронного законодавства, що неодноразово встановлювалося контролюючими органами під час здійснення перевірки, та не заперечувалося самим Департаментом.

Зокрема у 2007 році Господарський суд Львівської області виніс постанову, якою задовольнив позов природоохоронного прокурора, та зобов’язав стягнути з Дрогобицької міської ради на користь Броницької сільської ради 30600,00 грн за те, що остання використовує без відповідних правовстановлюючих документів для влаштування сміттєзвалища на території Броницької сільської ради земельну ділянку площею 5,3 га., замість виділених в 1981 році 3,48 га., чим фактично здійснює забруднення цієї земельної ділянки.

Державною екологічною інспекцією у Львівській області було проведено три перевірки КП «Комбінат міського господарства» щодо дотримання законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища. За результатами перевірок було встановлено ряд порушень, серед яких не проведено розрахунок можливої потужності видалення відходів на сміттєзвалище м. Дрогобич, рекультивація відпрацьованих ділянок на сміттєзвалищі не проведена, не виконуються вимоги приписів про усунення виявлених порушень.

Таким чином, представник МБО «Екологія-Право-Людина» вказує на те, що контролюючі органи неодноразово вказували Дрогобицькій міській раді та її виконавчим органам, на необхідність приведення сміттєзвалища у Брониці у відповідність з вимогами санітарного та екологічного законодавства, однак з 2007 року і до сьогодні цього зроблено не було. Зазначає, що життя поруч з таким сміттєзвалищем створює дискомфорт мешканцям Брониці та порушує їхнє право на безпечне для життя та здоров’я.

Тож суд дійшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог про визнання дій Департаменту міського господарства щодо експлуатації полігону твердих побутових відходів протиправними та зобов’язав Департамент міського господарства утриматися від вчинення дій пов’язаних з експлуатацією полігону твердих побутових відходів, що знаходиться у Брониці.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі його апеляційного оскарження — з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

З повним рішенням суду можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/81043741?fbclid=IwAR2A0lSQR5sTsOBQZaEcbNsgIQh_45D3REmjdzpJccEUnNXbbcjoJ54GEgA

 

За матеріалами з Єдиного реєстру судових рішень/ Варто – Галицькі Новини

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top