У Дрогобичі презентували унікальний антикорупційний інструмент “Приховані інтереси” (ВІДЕО)

23 січня в м. Дрогобич відбулася презентація унікального інтерактивного інструменту “Приховані інтереси”. Дрогобицька громада отримала дієвий інструмент для виявлення конфлікту інтересів в місцевих органах влади та контролю за використанням ресурсів громади.

Аналітики Антикорупційного Штабу створили бізнес-профілі дрогобицьких депутатів і топ-чиновників. В базу Дрогобича включено 50 фігурантів, в тому числі міський голова, 3 його заступники, 10 інших членів виконкому та 36 депутатів міської ради. З ними та їх близькими родичами пов’язано 104 юридичних осіб: громадські організації, благодійні фонди та комерційні фірми. Найпопулярнішими сферами професійних та бізнес інтересів є торгівля (16 фірм), житлово-комунальне господарство (14), будівництво та нерухомість (12). Варто відмітити, що 20% депутатів Дрогобицької міської ради є представниками освітнього середовища.

Висока залученість громади у контролі за доброчесністю та відповідальністю можновладців суттєво зменшує ризик корупції. А “Приховані інтереси” роблять цей контроль безпрецедентно простим і цікавим.

“Приховані інтереси” – це справжній інноваційний інструмент, який містить не тільки базу всіх фірм, пов’язаний з депутатами та їх родичами, але й дозволяє за 2 секунди пропустити через базу будь-який документ і виявити рішення, прийняті на користь депутатських компаній” – коментує можливості сервісу Юлія Гречка, керівниця проекту “Приховані інтереси”.

Так, профілі можновладців на “Прихованих інтересів” допоможуть всім бажаючим дізнатись більше про те, з якими компаніями пов’язаний той чи інший депутат або чиновник. А функція “автоматичний аналізатор” дозволяє будь-якому користувачу завантажити документ на сайт і за декілька секунд отримати повний перелік компаній депутатів та чиновників, які згадуються в цьому документі.

“Інструмент стане в нагоді представникам громади для виявлення можливих конфліктів інтересів, тобто випадків коли можновладці приймають рішення не на користь громади, а приватних інтересів. У випадку приховування потенційного конфлікту інтересів та активній участі у прийнятті такого рішення, особа порушує українське законодавство і може бути притягнена до відповідальності Нацполіцією або НАЗК,” – зазначив Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб».

“Сьогодні звучало ключове слово «інструмент». Приховані інтереси – важливий  інструмент для відкритості влади. Щоб щось знайти, замість декількох днів потрібно витратити лише 2 хвилини на аналіз, і зробити висновки. «Приховані інтереси» – може стати ще одним інструментом відкритості для Дрогобича» – керівник комунальної установи «Інститут міста Дрогобич» Володимир Кондзьолка.

Довідково:

«Приховані інтереси» – це база даних усіх фірм, пов’язаних з депутатами та топ-чиновникам, які можна з легкістю аналізувати через зручний пошук за ПІБ чиновника, назвою чи кодом ЄДРПОУ компанії. На сьогодні база включає інформацію про компанії, які пов’язані з депутатами та можновладцями з 11 міст України, а також народними депутатами України.

Простий інтерфейс та зручність сайту http://interes.shtab.net/ дозволяють журналістам та активістам з легкістю провести антикорупційне розслідування діяльності місцевого чиновника, перевірити його профіль та пов’язані з ним компанії на предмет доброчесності, а у випадках порушення чи будь-яких підозр щодо прозорості діяльності політика, звернутися до Антикорупційного штабу за відповідною експертизою. Додаткова інформація за телефоном +38(073)500-50-22 або на e-mail: [email protected].

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top