У Дрогобичі відбулася публічна дискусія “Медична реформа: хто за що платитиме”(фото)

 

Медична реформа – справа неминуча та потрібна.

Від того наскільки вдало відбудеться реформа, залежатиме здоров’я та якість життя українців.

8 червня в Народному домі Дрогобича відбувся публічна дискусія “Медична реформа: хто за що платитиме”.

До участі в обговоренні було запрошено представників адміністрацій медичних закладів міста, керівництво відділом охорони здоров’я ДМР, яке очолює Володимир Чуба, громадських активістів, пацієнтів та усіх небайдужих, кого цікавить ця тема.

Про що говорили на форму?!

Найперше було визначено три рішення, які пропонує медреформа:

Перше: відновити зв’язок між пацієнтами та медиками.
Не всі пацієнти знають свого сімейного лікаря. За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” у листопаді – грудні 2017 року, 54% людей знають свого сімейного лікаря або терапевта, 45% – не знають.

Друге: лікар буде зацікавлений, щоб українці були здорові.
Наразі не всі медики стараються, аби медпослуги були високоякісні. Тим більше вони не зацікавлені у профілактичних обстеженнях. Причина цього – недофінансування. Завдяки медреформі, кожен пацієнт, який підписав угоду з лікарем, є джерелом надходжень коштів до лікарні. Незалежно від того, хворіє він чи ні. Зрозуміло, що грошей на профілактику потрібно менше, ніж на лікування, тому залишки можуть бути премією до зарплатні медпрацівників.

Третє: Створення єдиного медичного реєстру. 
Наразі єдиної бази пацієнтів в Україні нема. Вона, наприклад, допоможе відстежувати історію хвороби людини. Медреформа передбачає створення єдиного реєстру, що зробить ефективнішою роботу медиків та підвищить якість надання послуг.

Вже зараз реформа каже про те, що кожен громадянин повинен мати свого сімейного лікаря.

Це передбачає реформа первинної ланки медицини. Які обов’язки сімейного лікаря? Що точно зміниться на краще після реформи? Про розповівІгор Заставний, сімейний лікар Краковецької амбулаторії сімейної медицини.

“Сімейний лікар – як медичний менеджер. Він знає, як вирішити ту чи іншу проблему зі здоров’ям, або ж скеровує до вузькоспеціалізованого фахівця. Він здійснює обстеження не тільки дорослих, а й дітей. Однією з важливих переваг реформи має стати відсутність кілометрових черг”, – каже п. Ігор.

Також не оминули тему комунікації. 

Будь-які зміни і реформи потребують комунікації.
Так само і зміни в медицині. Адже тут вони особливо потрібні.

“Успішність впровадження медреформи залежить не лише від лікарів чи пацієнтів. Для цього необхідний їхній двосторонній контакт”, – наголошує лікар-практик, експерт у галузі медицини Miroslav Bregman.

В процесі реформування медицини Дрогобич не пасе задніх. Вже сьогодні у Дрогобичі реалізовано онлайн-запис до лікаря.
Ми маємо можливість вибрати дату, годину, кабінет. Це має дозволити уникнути черг. Але наразі так не є. Багато старших людей бояться комп’ютера, тому займають “живу” чергу з самого ранку і не пропускають тих, хто зареєстрований. Деякі лікарі, щоб дотримуватися онлайн-запису, таки вивішують списки зареєстрованих людей на дверях кабінетів. Це теж порушення норм законів, які гарантують таємницю про стан здоров’я пацієнта.

Проте так є, бо перехідний період, бо ще не всі підписали декларації, впевнений начальник відділу охорони здоров’я Дрогобича Володимир Чуба.

Нагадаємо, що у Дрогобичі на прийом до лікара можна записатися в режимі онлайн.

Нараз існує два шляхи:

Перший, зателефонувати до реєстратури міської поліклініки за телефоном 2-05-95 або 2-16-04 та разом з медичним реєстратором обрати зручний для візиту час. Після запису на прийом пацієнт та лікар отримують SMS-повідомлення з інформацією про  запис.

Другий шлях,власне в режимі онлайн. Для цього потрібно зайти на сайт міської ради (drohobych-rada.gov.ua) у рубрику «Е-місто» та перейти у розділ «Е-запис до лікаря». Після успішного запису на прийом лікар та пацієнт будуть проінформовані SMS-повідомленням.

***

Публічну дискусію “Медична реформа: хто за що платитиме” було орагінзовано міським осередком Українскьої Галицької Партії.

“Ми продовжуємо обговорювати та роз’яснювати медичну реформу в Україні. Нагадаємо, подібні дискусії вже відбулися у Новояворівську та Миколаєві. Ми об’єднуємо для поширення інформації та співпраці медиків, експертів, місцевих лікарів, чиновників, жителів різних міст та сіл Галичини. Реформу вже не треба обговорювати, її треба впроваджувати. А щоб це було якісно, варто знати про нові правила гри якнайбільше”, – коментують в УГП.

Читайте також:

Про владу, народ, вибори, вибір та цінності. о. Ігор Цмоканич

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top