Коли поліція має право перевіряти ваші документи?! #Варто_знати

Чи знайома вам ситуація: у темну пору доби до вас підходять працівники поліції і вимагають пред’явити документи?!

Ви скажете, що таке залишилося у далеких 90-тих, а може й у часах Радянського Союзу. Насправді, ні. Працівники поліції мають законні підстави попросити у вас документи, але Законом України “Про Національну Поліцію” чітко визначено за яких саме обставин.

Спробуймо у цьому розібратися, адже #Варто_знати

В цьому питанні нам допоможе розібратися стаття 32 ЗУ “Про Національну Поліцію”.

Отже: «поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, у таких випадках:

1) якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

3) якщо особа перебуває на території чи об’єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;

4) якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

5) якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.»

Зрозуміло, що без причини у вас ніхто не може вимагати пред’явити документи. Мають бути чіткі причини, хоча тут також є декілька важливих моментів.

Найперше це те, що більшість норм цієї статті мають цілком оцінювальну суть, тобто поліціянт зможуть її інтерпретувати так, як їм потрібно, а це “чудовий” ґрунт для зловживання повноваженнями.

Пам’ятайте, що носити постійно біля себе документи не є вашим обов’язком. Жодна норма у чинному законодавстві не зобов’язує вас до цього. Це лише порада.

Важливо:

Чинне законодавство передбачає чіткий та вичерпний перелік підстав для затримання особи. Відсутність у громадянина документів, що посвідчують його особу, не є підставою для затримання.

Розрізняють дві форми затримання: адміністративне та кримінальне.

Підстави для адміністративного затримання:

  1. з метою припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано інші заходи впливу;

  2. встановлення особи;

  3. складення протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складення його на місці вчинення правопорушення, якщо складення протоколу є обов’язковим;

Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більш як три години.

Пам’ятайте, що про адміністративне затримання обов’язково складається протокол, в якому зазначаються: дата і місце його складення; посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу затриманого; час і мотиви затримання. Протокол підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим. У разі відмовлення затриманого від підписання протоколу в ньому робиться запис про це.

Підстави кримінального процесуального затримання:

Відповідно до статті 208 Кримінального процесуального кодексу працівники правоохоронних органів мають право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, виключно у випадках:

  1. якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення;

  2. якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин;

  3. якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи, підозрюваної у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину, віднесеного законом до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати сімдесяти двох годин з моменту затримання.

В будь-якому іншому випадку затримання є незаконним, а за незаконне затримання передбачено кримінальну відповідальність (ч.1 статті 371 КК).

Вас зупинили поліціянти. Що Ви повинні зробити?!

Перше, попросити пред’явити документи та записати номер жетону.

Друге, запитати причину перевірки документів;

Якщо вас таки затримали та доставили у відділок, поліціянти зобов’язані скласти протокол затримання. Ми повинні перевірити правильність складання протоколу, а саме дату та часу затримання, а також причини такого затримання. Також мають бути підписи свідків.

Обов’язково запам’ятайте та запишіть дані цих свідків. В майбутньому ця інформація може знадобитися.

Також пам’ятайте, що ні в якому випадку не дозволяйте Вас обшукувати працівниками поліції, адже для цього повинні бути підстави та проводитися така дія повинна чітко визначеною процедурою. Як показує практика в окремих випадках під час такого обшуку інколи можуть і непримітно «підкинути» заборонені в обігу речовини або предмети.

Телефонуйте знайомим юристам і зберігайте спокій!

***

Також читайте про те, які існують причин зупинки автомобіля працівниками поліції. Варто знати!

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top