Повільноварка — побутовий кухонний прилад для тих, хто завжди шукає щось новеньке та хоче готувати не тільки смачно, але й корисно. Тут нічого не пригорає, їжа готується у власному соку — волога не випаровується. З такою помічницею страви навіть з простих інгредієнтів стають таким же смачним, як зі справжньої печі, тому що в обох випадках йде повільне оброблення продуктів за низьких температур.
Переваги та особливості
У повільноварці можна тушкувати без масла та жиру, що особливо важливо при дієтичному харчуванні. Температура не перевищує 120 °C. Завдяки цьому продукти зберігають максимум корисних речовин, не розварюються, не втрачають колір та не пригорають. Головне, коли треба вибрати повільноварки на сайті — визначитися з її місткістю. Розмір чаші повинен відповідати обсягу їжі, який зазвичай готують на сім’ю. Нагрівання в повільноварці йде не тільки від дна, але й від стінок. В результаті блюдо тушкується рівномірно, його не потрібно перемішувати. Достатньо покласти інгредієнти в чашу, закрити кришку та можна забути про пристрій до закінчення роботи. Повільноварка зручна для приготування страв, які вимагають тривалого томління — наприклад, згущеного молока, кремів, тушкований овочей. Вона може замінити водяну баню, але при цьому набагато простіше в користуванні. Крім того, пристрій не створює великого навантаження на електромережу, що може бути до речі на дачі або в сільському будинку зі зношеною проводкою.
Різноманіття дієтичного меню
Зазвичай у повільноварок всього три режими. Але в них можна приготувати багато різних дієтичних страв:
- каші;
- бобові;
- супи;
- рагу;
- гарніри.
Кулінарні творіння з м’яса виходять смачнішими, ніж у звичайній каструлі або сковороді. Тут готують голубці, печеню, гуляш, холодець. Для тих, кому важливо дотримуватися дієти, можна запропонувати нежирну рибу з зеленню та лимоном або філе з курки з овочами. А ще — тут картопля ніколи не розварюється, вона завжди виходить ароматною та м’якою. Повільноварка стане в пригоді для того, хто любить заготовлювати на зиму всякі солодощі. Завдяки моделям, у яких велика чаша, можна зробити партії закруток джему або варення. Ті, у кого маленькі діти, готують свіжі натуральні пюре з фруктів та овочів. Ще в такому пристрої зручно робити пастеризовані страви — ряженку або пряжене молоко.
Повільноварка — гарний вибір для тих, у кого не вистачає часу та сил стояти біля плити, а вживати в їжу напівфабрикати або фастфуди не хоче. Багато моделей обладнані додатковими опціями — таймер відстрочки, підтримання температури, можливість вибору програми для власного рецепта тощо. Це просто знахідка для шанувальників здорового або дієтичного харчування.