Трускавець\\\ Громадські слухання: хочеш “Нафтусю”? Плати гроші (ВІДЕО/БезКоментарів)

На громадських слуханнях щодо впровадження плати за користування бюветом мінеральних вод у Трускавці було гаряче.

Трускавчани проти такої інновації, а  ПРАТ “Трускавецькурорт” готується до “Нафтусі” за гроші.

З цією метою ними вже створено Товариство з обмеженою відповідальністю “Трускавецькі лікувальні води” і навіть запропоновано Трускавецькій міській раді взяти у ньому участь та розділити частки та прибутки за принципом 50\50. Проект рішення вже готовий і є на сайті міської ради.  Залишилось лише проголосувати, але як виявилось, не все так просто і ставлення до цього питання у трускавчан не є однаковим.

http://tmr.gov.ua/doc-tmr/draft-decisions-session/11473-pro-uchast-v-tovaristvi-z-obmezhenoyu-vidpovidal-nistyu-truskavets-ki-likuval-ni-vodi

Як стверджує керівник ТзОВ “Трускавецькі лікувальні води”  (яке тепер повністю виконуватиме функції ГГРЕС) Андрій Тарнавський, на підприємстві повне “зубожіння” і вони ледве зводять кінці з кінцями. 35 з наявних суб’єктів господарювання (готелі, пансіонати, санаторії) підписали договори про користування мінеральними водами та сплачують за це кошти, проте, як виявилось, це навіть не половина від загальної кількості. Ще 48 просто відмовляються це робити, стверджуючи, що їхні гості “Нафтусю” не п’ють.

Відео/БезКоментарів

 

Тим часом люди п’ють “Нафтусю”, за яку не сплачують, а над видобутком води працює 80 чоловік, які обслуговують родовище і яким потрібно виплачувати зарплату.

Те саме стверджує і керівник ПрАТ “Трускавецькурорт” Андріан Драновський, а ще жаліється на те, що відпочивальників стає все менше.

Чим не задоволені трускавчани?

Причин є декілька. “Трускавецькурорт” звинувачують у закриті верхнього бювету та бальнеологічних лікарень, а отже, занепаді нагірної частини Трускавця. Також є думки, що “Трускавецькурорт” не справляється зі своїми функціями, тому треба щоб компанія передала ГГРЕС в комунальну власність, а громада собі якось порадить. Прозвучало також, що зробити платною “Нафтусю” – це підтримати проросійських бенефіціарів ПРАТу.

Як відомо ПрАТ “Трускавецькурорт” підозрюють у зв’язку з ексміністром енергетики Юрієм Бойко, а нині кандидатом в президенти та соратником втікача Віктора Януковича, за час перебування на посаді якого ПрАТ “Трускавецькурорт” продав державі путівок на 200 млн. грн. Цей зв’язок тягнеться через довжелезну вервечку власників фірм та офшори, одним з яких є Юлій Іоффе, що був заступником Юрія Бойко на той час.  Також згідно з інформацією сайту “Наші гроші” головою наглядової ради “Трускавецькурорту” є Павло Якубенко, а до складу ради входить його син Володимир Якубенко, який раніше працював заступником голови правління “Нафтогазу України” та очолював ДК “Газ України”. Також до складу наглядової ради “Трускавецькурорту” входить Вадим Український, віце-президент ДП НАЕК “Енергоатом”. До цього він працював заступником голови правління НАК “Нафтогаз України” та радником міністра ПЕК Юрія Бойко.

Хто за?

Міський голова Андрій Кульчинський та деякі депутати висловились на користь можливої співпрацю. Тут варто зазначити, що в проекті рішення не вказано на яких умовах це має відбутися, тобто який вклад Трускавецької міської ради в статутний капітал новоствореного, а фактично вкотре просто перереєстрованого підприємства.  

До конструктиву дійти не вдалось, а громадські слухання, які важко такими назвати,  тривали кілька годин.

Раніше ПрАТ “Трускавецькурорт” вже намагався зробити Нафтусю платною. Дійшло навіть до турнікетів встановлених у бюветі, які успішно поламали обурені мешканці. До речі, кримінальна справа за поламані турнікети, як стверджує Андріан Драновський, директора ПрАТ “Трускавецькурорт”, відкрита на одного з активістів Трускавця Олександра Богуцького.

За час слухань не вдалось зрозуміти ані ціну питання, тобто скільки доведеться платити одній особі за “Нафтусю”, ані механізму як це буде впроваджуватись, ані куди будуть йти вилучені за це кошти, чи скільки зароблених на бюветі коштів піде в офшори, а скільки потрапить до міської казни.

Олена Юркевич

 

 

 

 

 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top