Уночі 31 жовтня Україна перейде на зимовий час

У неділю, 31 жовтня, Україна перейде на зимовий час. О четвертій ранку годинник потрібно буде перевести на одну годину назад.

Такий порядок переведення годинників визначений урядовою постановою «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року.

Щорічний перехід на літній час і повернення на поясний (зимовий) зараз використовують приблизно в 60 країнах світу. Водночас приблизно 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. В Україні годинники переводять уже чотири десятиліття — з 1981 року.

Переводити годинники почали для ефективнішого використання денного світла. Уперше цю ідею запропонував ще Бенджамін Франклін у 1784 році. Вона полягає в тому, що зсунувши влітку час людської активності на годину назад, ми отримуємо додаткове світло, а отже, економію електроенергії ввечері, але не втрачаємо нічого вранці. Водночас у 21 столітті це працює вже не так ефективно.

Спроби скасувати переведення годинників

У 2011 році Верховна Рада проголосувала за відповідний документ, але вирішила залишити постійним «літній час», тобто такий, яким користуються в Росії.

Це викликало невдоволення в західній частині України. Там людям доводилося б надто рано прокидатися. Під тиском громадськості Рада постанову скасувала. 

Відколи Європарламент підтримав рішення про скасування переведення годинників, про це знову активно заговорили і в Україні. У березні 2021 року Верховна Рада провалила голосування, яке мало скасувати в Україні перехід із зимового часу на літній і навпаки. Відповідно до нього Україна мала лишитися на зимовому часі.

Проте автор цього законопроєкту Руслан Стефанчук у жовтні заявив, що до дискусії про скасування переведення годинників на літній час потрібно повернутися. «Почекаємо переходу України на зимовий час — і тоді продовжимо дискусію щодо цього питання», — вважає спікер парламенту.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top