Зеленський не планує підписувати закон про переведення годинників на літній та зимовий час — BBC

Президент України не планує підписувати закон, який мав би скасувати сезонне переведення годинників.

Про це пише BBC News Україна, покликаючись на власні джерела у команді президента.

Так, 27 жовтня Україна перейде на зимовий час, а тому громадяни муситимуть перевести годинникову стрілку на годину назад. Згідно із законопроєктом, який Рада ухвалила ще у липні цього року, це мало би статися востаннє, і переходу на літній час більше не було б. Цей законопроєкт направили на підпис главі держави у серпні.

А втім, Зеленський досі його не підписав. Джерело видання стверджує, що підпису під цим законом так і не буде, а строк для його ветування уже минув.

Інший співрозмовник BBC теж підтвердив це та зазначив, що цей законопроєкт протис спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, а тому, «щоб його не ображати, вето не буде, але і підпису не буде». Він також розповів, що під час обговорень цього закону фахівці «порахували й побачили мінуси для економіки — вилізли збитки у кілька мільярдів».

Про законопроєкт

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №4201, який скасовує переведення часу з зимового на літній. Це означає, що цьогоріч в останню неділю жовтня в Україні востаннє переведуть стрілки годинника на зимовий час. Проте наприкінці березня 2025 року й надалі годинник на літній час більше не переводитимуть.

Депутати аргументували своє рішення тим, що щорічне переведення годинника має низку негативних наслідків, спричиняє значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації та не допомагає енергозаощадженню.

Ще у 2021 році в доповіді парламентарів ЄС на користь відмови від переведення годинників зазначали, що наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли. Також у документі були аргументи щодо того, що переведення годинника не сприяє енергозаощадженню.

Share this post

scroll to top