Як підібрати акустичні колонки для ПК

Якісне, чисте звучання з бездоганним відтворенням низьких і високих нот здатне подарувати максимальне задоволення як від ігрового процесу, так і від насолоди улюбленими музичними композиціями або переглядом фільмів. Щоб підібрати хороші акустичні колонки, важливо орієнтуватися не тільки на ціну та зовнішній вигляд, а й на технічні характеристики вподобаної моделі.

Конфігурація системи

Основний параметр, який визначає кількість елементів. Позначається цифрами: 2.0, 3.1, 5.1 та іншими. Розшифровка:

  • перша цифра — кількість колонок;
  • друга — наявність або відсутність сабвуфера (1 — входить у комплект, 0 — немає).

Універсальним рішенням стануть серії 2.0: класичні дві колонки з підсилювачем в одній із них. Якщо потрібна повноцінна система, то варто розглянути моделі 3.1: три колонки, розташовані праворуч і ліворуч від комп’ютера, а також основна — по центру. Сабвуфер призначений для відтворення низьких звуків, що актуально для кіберспортсменів, адже пристрій дарує повне занурення в ігровий сценарій.

Активні або пасивні колонки

Цей показник визначає наявність підсилювача: якщо він не вбудований в одну з колонок, то його доведеться докуповувати окремо. У багатьох системах одна колонка активна, а інші — пасивні, відповідно підключаються до неї. Підсилювач і зовсім може бути винесено в окремий корпус або інтегровано в сабвуфер.

Основні параметри комп’ютерних акустичних колонок

Під час купівлі важливо проаналізувати три основні параметри, від яких залежить якість звучання:

  1. Діапазон частот. В односмугових системах за відтворення відповідає один динамік, у багатосмугових — високі, середні та низькі частоти розділені на декілька, що покращує звукопередавання. Головний критерій вибору — якість виконання виробу, інакше на стиках діапазонів виникають «провали».
  2. Чутливість. Цей показник вимірюється в децибелах, тому його часто плутають із гучністю. Що він вищий, то краще, але водночас розширений діапазон призводить до зниження чутливості, що важливо враховувати.
  3. Потужність. Любителям максимальної гучності варто орієнтуватися на цей параметр — тоді й акустична система не видаватиме неприємні «хрипи» або сторонні звуки під час прослуховування музики або в іграх.

Розміри та матеріал корпусу підбирають з огляду на специфіку розміщення обладнання: все залежить від площі робочого простору та наявності вільного місця на столі (або над чи під ним). Що більший динамік, то він краще відтворює низькі частоти, що важливо брати до уваги. Аналіз цих характеристик дасть змогу підібрати хорошу акустичну систему.

Share this post

scroll to top