Близько 11 тисяч українських чоловіків нелегально перетнули кордон з Румунією від початку війни — прикордонники

У румунській прикордонній поліції підрахували, що з початку повномасштабного вторгнення приблизно 11 тисяч українських чоловіків незаконно перетнули кордон на півночі Румунії, 19 з них загинули.

Про це розповів керівник Територіальної інспекції прикордонної поліції (ITPF) Сігету-Мармацієй повіту Марамуреш Флорін Коман, повідомляє румунська служба «Радіо Свободи».

За словами Комана, 11 чоловіків загинули у бурхливій річці Тиса, а інші — в горах на висоті до 1900 метрів, не мавши  належного одягу та взуття, навіть взимку. Водночас за останні два роки румунські рятувальники лише в Марамуреші, який межує переважно із Закарпаттям та трохи Івано-Франківською областю, врятували 108 українських громадян.

Коман зазначив, що після незначного зменшення кількості втікачів з України у 2023 році, з початку цього року тенденція знову почала  зростати. Так, з січня по квітень румунські прикордонники виявили 1218 випадків нелегального перетину українсько-румунського кордону. До порушення законодавства вдалися 2373 громадяни України, які попросили тимчасовий захист.

Нагадаємо, днями у прикордонній річці Тисі виявили тіла відразу трьох чоловіків. Наймолодшому з них було лише 20 років. Прикордонники наголошують, що занурення в холодну воду повноводних водойм становить ризик для життя і здоров’я. Крім того, річка Тиса подекуди сягає 5 метрів глибини та 80 метрів ширини.

Водночас радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що у Європейському Союзі зрештою ухвалять спільне рішення щодо повернення українських громадян призовного віку до України.

Share this post

scroll to top