На розробку законопроєкту про демобілізацію знадобиться до восьми місяців — Міноборони

На розробку окремого законопроєкту про ротацію та демобілізацію влада планує витратити до 8 місяців.

Про це повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в етері телемаратону «Єдині новини». 

Він пояснив, що норму про демобілізацію з урядового законопроєкту про мобілізацію виключили на тлі побажання від Генштабу ЗСУ, «який розуміє оперативну ситуацію, який розуміє загрози і ризики, які стають перед державою».

«Ми не можемо зараз ухвалювати поспішних рішень. Ясна річ, що популістських думок дуже і дуже багато. Водночас ми маємо розуміти, що ескалація російської агресії триває, наступ буквально по всій лінії фронту іде, і наразі  послабити Сили оборони не можна», — наголосив Лазуткін. 

За його словами, є доручення від парламентського комітету протягом 8 місяців розробити новий закон, який стосуватиметься безпосередньо ротації та демобілізації. До напрацювання проєкту залучать Міноборони й Генштаб ЗСУ.

У відомстві наголосили, що «дуже багато норм треба буде врегулювати і підійти детально». Так, питання демобілізації розглядатимуть окремим законопроєктом, щоб уникнути негативного впливу на обороноздатність країни 

Напередодні «Українська правда» писала, що виключення положень про демобілізацію та ротацію ініціював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Він звернувся до міністра оборони Рустема Умєрова з листом, у якому писав, що питання підстав звільнення з військової служби та запровадження на законодавчому рівні ротації військовослужбовців потрібно унормувати окремо, розглянувши інший законопроєкт.

Що із законом про мобілізацію?

Верховна Рада 7 лютого підтримала оновлений урядовий законопроєкт про мобілізацію. Серед його пунктів — скасування строкової служби (замість неї буде базовий військовий вишкіл) і демобілізація військових після 36 місяців служби.

Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься у строки за рішенням Ставки верховного головнокомандувача.

До другого читання проєкту закону народні депутати подали понад чотири тисячі правок: вручну й електронно.

Share this post

scroll to top