На Львівщині хочуть зробити курорт на заповідних територіях Карпат

Для будівництва курорту планують вирубати 190 га заповідних лісів.

На Львівщині планують побудувати гірськолижний курорт на заповідних територіях. Йдеться про гору Беньки біля Сколе, яка розташована у сусідніх заповідних територіях заказника «Зелемінь» та заповідному урочищі «Дубинське». Для цього планують вирубати 190 га заповідних лісів, зокрема ліси природного походження, віком 185 років. Про це повідомили в Українській природоохоронній групі UNCG.

За словами організації, державному підприємству «Ліси України» готові «компенсувати втрати» — включити до складу заказника інші 190 га. Йдеться про переважно молоді ліси, до 60 років. 30 га з яких — це зруби останніх років. А єдину погоджену на включення старовікову 139-річну ділянку лісівники встигли зрубати рік тому.

За словами еколога Петра Тєстова, Сколівська міська рада 4-ма закупівлями по 49 000 грн замовила у ТОВ «ЕКО СТАНДАРТ ЗАХІД» наукове обгрунтування на зміну меж заповідних територій під цей курорт. 

«Сама ідея будівництва гірськолижного курорту в умовах зміни клімату на невеликих висотах є дивною (так само, як і ідея забудувати гірський хребет Свидовець). Але, якщо вже дуже хочеться, то в інший бік від гори Беньки є голі схили, знищені в попередні роки суцільними рубками Сколівським лісгоспом. Навіщо ж знищувати цінну природу?», – прокоментували в організації UNCG.

Природоохоронна група закликала не погоджувати чергове знищення лісів Карпат. Додамо, що Львівська ОВА вже підтримала ці зміни. Тепер черга за Міністерством довкілля.

Нагадаємо, поблизу курорту «Буковель» в Карпатах планують звести два мегакурорти «Бистриця» та «Турбат». Для цього залучать 1400 гектарів, 28 підйомників, 200 км лижних трас, що вміщатимуть 25 тисяч людей одночасно

Share this post

scroll to top