Пенсійний фонд на порозі кризи: військові пенсіонери, які не воювали, судяться за високі пенсії

Українські військові пенсіонери вже відсудили у Пенсійного фонду десятки мільярдів гривень, і цифра щомісячно збільшується.

Так сталося тому, що з початком повномасштабної війни уряд не відв’язав їхні пенсії від зарплат військових. Тож пенсіонери з погонами, які ніколи не були на війні, через високі зарплати нинішніх військовослужбовців мають право на перерахунок пенсій. Правила треба змінювати, бо в держави немає таких грошей, проте ані в уряді, ані у профільному комітеті Ради досі на це не наважились.

Військові пенсії намагались відв’язати від чинних зарплат ще в 2017-му, але тоді таке рішення ухвалити не вдалось. Зараз влада не хоче йти на непопулярні кроки, однак така необхідність вже давно назріла. З пів мільйона нинішніх військових пенсіонерів більш ніж 150 тис. – молодші 60 років та не мають значних проблем зі здоров’ям. Вони не брали і не беруть участь у бойових діях, проте мають право через суди вимагати пенсії, розмір яких досягає десятків тисяч гривень.

Про те, чому правила необхідно змінювати і до чого призвела бездіяльність політиків, у матеріалі OBOZ.UA.

Військові і суди проти ПФУ: в чому проблема

Станом на 1 березня Пенсійний фонд був винен пенсіонерам 66 млрд грн . Більша частина цієї суми має дістатись саме військовим пенсіонерам.

Ще минулого року, коли OBOZ.UA вперше писав про цю проблему, розмір боргу сягав 50 млрд грн. Сума швидко зростає і такими темпами за кілька років досягне близько 100 млрд грн. Проблема полягає в тому, що перспектив виплатити цей борг немає і, найімовірніше, не буде. Тільки цього року уряд знайшов на перерахунок пенсій через суд всього 360 млн грн. Тобто якщо припустити, що пенсіонери перестануть судитись, щоб розплатитись з тими, хто вже виграв, знадобиться щонайменше 183 роки.

Деякі адвокатські компанії суди проти ПФУ перетворили на окремий бізнес. Адвокати, з якими поговорили журналісти OBOZ.UA, зазначають: позиція правників проста – є закон, який має виконувати держава. Якщо Пенсійний фонд зобов’язаний за законом проводити перерахунок військових пенсій і не робить цього, значить, права пенсіонерів треба захищати в суді.

Дійсно, як свідчать дані судового реєстру, абсолютну більшість судів військові пенсіонери виграють. Наприклад, у Харкові військовий пенсіонер, який пішов у відставку ще в 90-х, цього року через суд підвищив свою пенсію з 3,3 до 10,4 тис. грн , йдеться у матеріалах справи №520/21696/23. Після підвищення в нього забрали доплату у розмірі 2 тис. грн, бо пенсія і так виросла. Тоді він знову звернувся до суду, щоби повернути свою доплату. А вже за кілька років він знову може взяти довідку про розмір грошової винагороди на своїй посаді і знову через суд зобов’язати перерахувати пенсію, ще й заднім числом (тобто з компенсацією недоплачених коштів за минулі роки).

Справа в тому, що якщо майже всі пенсії в Україні індексують за загальними правилами, то військові та деякі силовики мають право на підвищення з урахуванням зростання зарплати на тих посадах, які вони обіймали. Тобто будівельнику на заслуженому відпочинку індексують пенсію на певний відсоток незалежно від того, скільки зараз заробляють на будівництві. А от пенсії військових прив’язані до зарплат чинних військовослужбовців.

Колишній міністр соцполітики Андрій Рева в розмові з OBOZ.UA згадує: правила індексації військових пенсій намагались змінити ще у 2017-му, коли за соціальну політику відповідав він. Однак тоді таке рішення не підтримали МВС та Міністерство оборони. Мінсоц пропонував підвищувати пенсію однаково: якщо всі виплати підвищували, наприклад, на 15%, то відповідно мали би підвищувати і виплати військовим. Проте такі умови погіршили би ситуацію для військових пенсіонерів.

” При нас було 6 млрд грн заборгованості (щодо пенсій, що підвищено рішенням суду. – Ред.), і переважно це були “чорнобильці”, – пояснює Рева. З початком повномасштабної війни ситуація почала кардинально погіршуватись. Держава в умовах війни значно підвищила зарплати військовим та силовикам. І разом із тим близько пів мільйона пенсіонерів отримали право вимагати перерахунку їхніх виплат з врахуванням високих зарплат тих, хто воює.

Військову пенсію отримують 582,4 тис. осіб, повідомили OBOZ.UA у ПФУ у відповідь на офіційний запит. Середній вік таких пенсіонерів – менше 52 років. За законом мобілізувати військових пенсіонерів, якщо вони молодше 60 років, можна тільки на їхні ж спеціальності. Тобто спеціаліст зі зв’язку може бути мобілізований лише як зв’язківець. Якщо ж військо не має потреби в таких спеціальностях, то мобілізувати пенсіонера не будуть. В результаті, згідно з даними комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, зараз служить лише 21 тис. військових пенсіонерів.

Ще 217,5 тис. військових пенсіонерів молодше 60 років не працюють і не служать, і ще 84 тисячі обрали цивільну роботу замість служби. Притому всі ці люди мають право на високі пенсії, як і військовослужбовці, що воюють зараз.

Із 217,5 тис. військових пенсіонерів молодше 60 років непридатні до військової служби за станом здоров’я лише 65,1 тис. осіб.

Пенсійний закон, який ухвалено ще у 1992-му, гарантує, що громадянин України може піти на пенсію, маючи 25 років військового стажу, і отримувати 65% грошового забезпечення. У 45 років можна вийти на пенсію з 25 роками стажу, якщо половина цього стажу – військова служба. Тоді пенсія буде на рівні 50% грошового забезпечення. За кожен наступний рік пенсія буде збільшуватись на 1% грошового забезпечення.

Правила треба змінювати: з цим усі згодні, проте нічого не робиться

“Не можна порівнювати ситуацію військових, які воюють зараз, і тих, хто до 2014-го вийшов на пенсію”, – розповідає OBOZ.UA експертка з питань пенсійного забезпечення, кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень при НАНУ Лідія Ткаченко.

Із цим погоджуються і експерти, і парламентарі, і урядовці. Однак станом на зараз нічого не зроблено для того, щоби виправити ситуацію . Співрозмовники OBOZ.UA у владних кабінетах пояснюють: цю тему вирішили до кінця повномасштабної війни не чіпати. Однак проблема в тому, що ніхто не знає, коли закінчиться повномасштабна війна і чи не виникне до того моменту критична для ПФУ ситуація.

Логіка уряду така: погіршувати пенсійні умови військовим – надто непопулярний крок. Щодо ситуації з військовими пенсіями OBOZ.UA направив запит у Мінсоц, проте наші питання переадресували у Пенсійний фонд.

Голова комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова в коментарі OBOZ.UA заявила, що вона “готова долучитися до врегулювання цих питань у законодавчій площині”, проте самостійно законопроєкт щодо військових пенсій не розробила і, судячи з відповіді, не планує розроблювати.

Вона також запропонувала ознайомитись із дослідженнями щодо військових пенсій в Україні та за кордоном. “За кордоном пенсії колишніх військових залежать лише від того, коли та скільки років військовий прослужив і який розмір заробітної плати він отримував, тоді як в Україні пенсія прив’язана до грошового забезпечення сьогоднішніх військових”, – озвучила Третьякова один з висновків цього дослідження. Вона погоджується, що ситуацію треба змінювати.

Зараз уряд не поспішає щось змінювати, мабуть, очікуючи закінчення повномасштабної війни. Але після появи великої кількості військових пенсіонерів, які захищали Україну в боях, існує великий ризик, що в держави просто не вистачить грошей на військові пенсії усім. Доведеться обирати, запроваджувати реформи, і вони виглядатимуть ще більш непопулярними.

Держава має забезпечити соціальний захист ветеранів, зокрема й гарантуючи їм високу пенсію. Але пенсіонери, які не брали участь у бойових діях, цілком можуть отримувати індексацію на загальних правилах.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top