«20 днів у Маріуполі» здобув «Оскар». Це перший український фільм, удостоєний цієї нагороди

Стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала премію «Оскар» у номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм». Це перший український фільм, який здобув цю престижну нагороду Американської кіноакадемії.

Про це відомо з трансляції церемонії 96-ї премії «Оскар», яку українською мовою веде «Суспільне. Культура».

«20 днів у Маріуполі» — це документальна робота режисера та воєнного кореспондента Мстислава Чернова. У березні 2022 року він та його колега — фотограф Євген Малолєтка — були останніми із цивільних журналістів, які лишалися в Маріуполі, що опинився у повній блокаді російських військ.

Під час нагородження Чернов зазначив, що «Оскар» його фільмові — знаковий момент для українського кінематографу, але водночас режисер зізнався, що волів би ніколи не знімати цю стрічку, а нагороду обміняв би на мир, який був в Україні до російського вторгнення.

«Я хочу мати можливість обміняти це на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окупувала наші міста. Я хочу віддати все визнання за те, щоб росія не вбила десятки тисяч моїх співгромадян», — сказав режисер у своїй промові.

Він також додав, що обміняв би пошану на те, щоб росія звільнила всіх військовополонених та цивільних заручників, та закликав світову кінематографічну спільноту «виправити історію», щоб «правда перемогла».

«Ми всі разом, ви — одні з найталановитіших людей у ​​світі — можемо зробити так, щоб історія була виправлена, правда перемогла, а люди Маріуполя та ті, хто втратив життя, ніколи не були забуті», — наголосив Чернов.

Поряд із ним під час вручення нагороди стояли інші творці фільму —фотографЄвгенМалолєтка, журналістка Василіса Степаненко, продюсери Рейні Аронсон-Рат, Мішель Мізнер та Дерл МакКрудден.

В українському прокаті «20 днів у Маріуполі» став найкасовішим серед документального кіно. Раніше стрічка отримала премію BAFTA, яку часто називають британським аналогом «Оскара», та премію Тіма Гетерінґтона, яку вручають за висвітлення гуманітарних історій. Крім того, Мстислав Чернов за роботу в Маріуполі отримав Пулітцерівську премію та відзнаку Гільдії режисерів Америки (DGA Awards).

«20 днів у Маріуполі» став першим саме українським фільмом за часів незалежності, що потрапив до шортлістів «Оскара». Раніше лише декілька стрічок у спільному виробництві з Україною потрапляли до коротких списків. Далі фільм потрапив у номінанти Американської кіноакадемії.

Варто зазначити, що в довгі списки «Оскара» в категорії «Повнометражний документальний фільм» потрапила також українська стрічка «Гартовані гнівом» режисерського дуету Лесі Калинської та Руслана Батицького.

Крім того, у списках відразу двох секцій — «Повнометражний документальний фільм» та «Міжнародний повнометражний фільм» (висунутий від Словаччини) — була «Фотофобія» словацьких режисерів Івана Остроховського та Павола Пекарчика. Це історія харківської сім’ї, яка після початку повномасштабного вторгнення ховається від війни у місцевому метрополітені.

А ще в довгому списку в категорії «Повнометражний документальний фільм» була стрічка «Батьківщина» білорусько-українського режисера Александра Міхалковіча та білоруски Ганни Бадзяки — розповідь про білорусів, яких тоталітарний режим Лукашенка насильницьки призиває в армію.

Share this post

scroll to top