Польські урядовці не приїхали на кордон на зустріч з українськими міністрами

Денис Шмигаль звернувся до польських колег, аграріїв і загалом усіх поляків, щоб пояснити “безглуздість блокади кордону”

Група українських міністрів на чолі з премʼєр-міністром Денисом Шмигалем прибула до кордону з Польщею для зустрічі з польськими урядовцями. Але з ними ніхто не зустрівся, польські урядовці не приїхали. Про це 23 лютого написав на своїй сторінці Денис Шмигаль.

На зустріч із польськими урядовцями до кордону приїхали, окрім Дениса Шмигаля, віцепрем’єр-міністр Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, міністр АПК Микола Сольський, заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс, заступник міністра економіки Тарас Качка, заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, голова Державної прикордонної служби, генерал Сергій Дейнеко та керівник Державної митної служби Сергій Звягінцев.

Останні пів року ми живемо в умовах постійної блокади українського кордону з боку Польщі. Блокади, яка вдарила по нашій економіці та наших можливостях краще захищатися. Місяць тому в Києві Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск говорив про те, що Польща є найнадійнішим, найважливішим союзником України в цій смертельній сутичці зі злом. Місяць тому ми погоджувалися, що блокування кордону шкодить нашим країнам і що важливо не допустити подібних інцидентів. Пройшов місяць, і ми знову повернулися в цю точку. Тільки тепер ми бачимо відверті провокації”, — написав Денис Шимгаль.

Він нагадав, що Зеленський нещодавно запропонував керівництву Польщі майданчик, щоб домовитися та знайти компроміс. Зустріч мала відбутися на кордоні. “Але, на жаль, така зустріч з польськими урядовцями сьогодні не відбулась”, — зазначив Шмигаль.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль також звернувся до польських колег, аграріїв та усіх поляків

“Починати завжди треба з правди. Останні 5 місяців Україна не продає своє зерно на польський ринок. Україна не продає свою кукурудзу, насіння соняшника та ріпак на польський ринок! Наш Уряд 16 вересня минулого року прийняв рішення про ліцензування експорту частини агропродукції. Тобто, без дозволу Польщі зараз неможливо експортувати зерно, кукурудзу, ріпак та соняшник на польський ринок. Зараз таких дозволів немає — і відповідно експорту теж немає”, — зазначив Шмигаль.

Він зазначив, що через Польщу українське зерно їде тільки транзитом. Через польський кордон сьогодні проходить лише 5% українського аграрного експорту. Тоді як основний маршрут — це “зерновий коридор” через Чорне море.

“Блокада б’є по всій польсько-українській торгівлі, по економіці наших країн. Від неї програє не лише Україна, від неї програють польські підприємці, які експортують на наш ринок товарів на 12 млрд доларів щороку. Цю правду мають почути поляки та польські фермери, аби зрозуміти безглуздість блокади кордону”, — резюмував Денис Шмигаль.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський запропонував польському президенту Анджею Дуді та прем’єр-міністру Дональду Туску зустрітися на кордоні з Україною. Там також будуть представники українського уряду. «Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. І я прошу тебе, Дональде, пане премʼєр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не маємо це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити», — сказав Зеленський у екстреному відеозверненні в середу, 21 лютого. Наступного дня прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відхилив ідею президента України Володимира Зеленського про зустріч на польсько-українському кордоні для врегулювання кризи, яка виникла через масштабні протести польських фермерів. Туск назвав таку зустріч “символічною” й заявив, що символізм у польсько-українських відносинах не потрібен.


Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top