Польському фермеру, який закликав путіна «розібратися з Україною», висунули звинувачення

Польська прокуратура висунула звинувачення фермеру, який поблизу села Ґожичі долучився до протесту на тракторі, де висів плакат із закликом до глави рф володимира путіна «розібратися з Україною та Брюсселем».

Про це пише PAP.

Матеріали справи скерували до окружної прокуратури міста Глівіце, яка розслідує злочини на ґрунті ненависті. 

Фермеру, на ім’я Пьотр, висунули звинувачення у публічному підбурюванні до розв’язання агресивної війни проти Польщі та публічному схваленню розв’язання агресивної війни проти України. Саме так прокуратура трактувала напис на плакаті. Також його підозрюють у публічній пропаганді комуністичної ідеології у зв’язку з вивішуванням прапора СРСР.

Фермер відмовився давати пояснення. Йому вже обрали запобіжний захід. Чоловікові загрожує до п’яти років увʼязнення. 

«Це гідний приклад швидкої реакції польських правоохоронців на спроби розділити два дружні народи. Дякую всім, хто захищає закон. Водночас важливо знайти та покарати тих, хто пошкодив українські вагони із агропродукцією, що прямувала транзитом через Польщу. Наша позиція незмінна: на будь-які злочини має бути належна правова реакція», — заявив очільник український міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Що передувало?

Близько обіду 20 лютого понад 100 тракторів перекрили дорогу поблизу села Ґожичкі, що неподалік кордону з Чехією. Фермери, як і раніше, вимагали перекрити польсько-український кордон і припинити експорт сільськогосподарської продукції з України, яка, на їхню думку, не відповідає стандартам Європейського Союзу.

Та, окрім уже звичних плакатів і вимог, був ще один — із закликом до путіна, щоб той «розібрався» із владою України та Європейського Союзу. На тракторі з цим плакатом майорів радянський прапор із серпом і молотом.

Згодом через демонстрацію цього плаката польська поліція відкрила кримінальну справу за статтею про пропаганду фашистського чи інших тоталітарних режимів, розпалювання ненависті на національному, етнічному, расовому чи релігійному ґрунті тощо. Санкція передбачає штраф, обмеження свободи або ув’язнення до 2 років.

На тлі інциденту МЗС Польщі заявило про можливу участь російських агентів у фермерських протестах на кордоні.

Share this post

scroll to top