Зміни торкнуться всього: що буде з цінами на бензин і газ у березні 2024

Весна – час змін, і це стосується не тільки природи, а й цін на АЗС, які день у день цікавлять українських водіїв. Саме час дізнатися, які ціни чекають на водіїв на бензин, дизель і газ на початку весни 2024 року.

Аналітик консалтингової компанії Нафторинок Олександр Сіренко дав прогноз цін на пальне в березні 2024 року.

Що буде з цінами на пальне

За словами експерта, зараз дуже багато подій на ринках, які прямо чи опосередковано впливають на ціни.

– Зараз нафта зростає в ціні, і цього мало хто чекав. На це впливають неринкові фактори – події в Червоному морі, де єменські хусити атакують торгові судна. Через це нафта додала щонайменше на 8% у ціні, – зазначив Олександр.

Аналітик додав, що пальне, яке їде з Європи прив’язане до котирувань на нафтопродукти, а не на нафту. Тому динаміка не настільки стрімка, як на сировині.

До того ж, зараз не так масово зростають ціни. Вартість підіймають ті мережі АЗС, які продавали за найнижчими цінами – вони відкоригували їх, додавши 50-70 копійок за літр.

На ціни на пальне також впливає блокада польського кордону протестувальниками. Ця подія відбивається на ринку газу.

– Хороша новина в тому, що з польського кордону їздив російський дешевий газ, якого нам завезли багато в січні. Зараз через блокаду ввезення перекрите і ми намагаємося їх завозити іншими шляхами. Погана новина – ціна на газ зростає, і минулого тижня цінник в опті піднявся на 10% на газ, – додав Олександр.

Прогноз цін на бензин і дизель у березні 2024 року

Експерт стверджує, що на АЗС якщо й буде зміна в ціні, то незначна.

– Зараз середня ціна на бензин 51,26 грн/л і 51,42 грн/л на дизель. Не думаю що вартість збільшиться на більше ніж на 1 грн до кінця лютого. Цінові рухи будуть, але ціни зростуть у тих постачальників, які продавали пальне по 46 грн/л. – зазначив Олександр.

Очікується, що березні 2024 року ціни на бензин і дизель підійматимуть максимум на 1 грн за літр.

Ціни на газ у березні 2024 року

За прогнозами, вартість газу на АЗС підніметься, але не на багато.

– Поки що нічого страшного не сталося. На тлі блокади польського кордону, до України спрямовують не російський газ – він дорожчий, але поставки відбуваються. Я не вірю, що хтось зробить дорожчим газ за 30 грн за літр у березні, – підсумував експерт.

Джерело

Актуально та оперативно у Telegram: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top