Як захистити своє авто перед виїздом за кордон

«Зелена карта» є обов’язковим страхуванням відповідальності водія за межами країни проживання. Це страхування діє у державах, що беруть участь у міжнародній системі Green Card. Відповідно до умов договору допомога надається не власнику страховки, а постраждалим учасникам дорожнього руху, якщо сталася ДТП за його вини.

Назва цієї страховки походить від кольору бланка, на якому раніше її друкували. Зараз набув більш широкого вжитку електронний формат договору, проте термін зберігся.

Що таке «Зелена карта» й особливості її використання

Суть такого поліса у тому, що це міжнародний захист цивільно-правової відповідальності водіїв. Хоча зараз наявність такої страховки можуть не перевіряти на кордоні при в’їзді в іншу державу, водієві вигідно мати цей договір. «Зелена карта» на автомобіль компенсує витрати потерпілих у ДТП на лікування та ремонт їхніх машин. А сам власник страховки зберігає свій бюджет. Тобто фактично він перекладає відповідальність за свої помилки на дорозі «на плечі» страхової компанії. 

Цей вид автострахування дійсний у державах, які підписали відповідну угоду. Нині майже 50 країн беруть участь у цій системі, проте цей список може змінюватись. Перед поїздкою слід перевірити його актуальність на офіційному сайті МТСБУ та впевнитись, що країна вашого призначення потребує наявності «Зеленої карти».

Угоду зі страховою компанією необхідно укласти на період перебування за кордоном, оскільки це обов’язкова вимога і нещасні випадки можуть статися будь-якої миті.

При придбанні поліса онлайн важливо пам’ятати, що його дія почнеться не з моменту оформлення, а лише з наступного дня або з дати, що вказана в документі. Щоб уникнути проблем у разі ДТП, рекомендується роздрукувати та зберігати страховку в друкованому вигляді для пред’явлення контролюючим органам інших країн. На полісі «Зеленої карти» розміщується QR-код, який містить посилання на відповідний запис у Центральній базі даних Моторного (транспортного) страхового бюро України (ЦБД МТСБУ), що дозволяє перевірити інформацію про укладений електронний договір міжнародного страхування.

Процес отримання «Зеленої карти» і її перевірки

Цей тип договору має єдиний стандартний зразок, який застосовується всіма країнами. Його можна оформити на різні терміни:

  • мінімальний період становить 15 днів;
  • максимальний – 1 рік.

Придбати «Зелену карту» в Україні можна як в офісі страхової компанії, наприклад, скориставшись контактами відділень компанії «Арсенал Страхування» (https://arsenal-ic.ua/contacts), так і онлайн через сайт цієї організації.

Для оформлення страхового поліса будуть потрібні документи, що підтверджують особу та володіння транспортним засобом:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • водійське посвідчення.

Для укладання договору онлайн достатньо заповнити просту анкету у відповідному розділі на їхньому сайті та сплатити страхову послугу. Поліс буде відправлено на електронну пошту власника страховки.

Після завершення процесу оформлення «Зеленої карти» може виникнути потреба перевірити її чинність. Для цього на офіційному сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України передбачено функцію «Перевірка Зеленої карти» за номером автомобіля чи  за номером поліса.

Як діяти у разі аварії в іншій країні

Якщо ваш транспортний засіб потрапив в аварію за кордоном, рекомендують діяти так:

  • зробіть фото місця ДТП і пошкодженої машина;
  • за потреби викличте поліцію або спільно з іншим учасником події заповніть європротокол;
  • у разі визнання своєї провини передайте іншому учаснику ДТП  копію поліса;
  • якомога швидше повідомте про те, що сталося, вашій страховій компанії за контактами, зазначеними в договорі.

Важливо усвідомлювати, що виплати за полісом «Зелена карта» призначені для компенсації збитків, завданих іншим учасникам ДТП або їх транспортним засобам. Максимальна сума відшкодування залежить від країни, де сталася подія, і може коливатися від кількох тисяч до кількох мільйонів євро, а в деяких країнах взагалі не обмежена. У разі перевищення лімітів відшкодування, винний повинен буде сплатити суму, що залишилася.

Share this post

scroll to top