Командира львівської 103 бригади ТрО Валерія Курка звільнили з посади

Командира 103 бригади сил територіальної оборони ЗСУ Валерія Курка звільнили з посади. Про це повідомляється на сторінці бригади у середу, 14 лютого. Полковник Валерій Курко очолював бригаду понад два роки – від моменту її створення на початку 2022 року.

«Згідно з рішенням найвищого військового командування, я залишаю посаду командира 103 окремої бригади територіальної оборони. І мені не соромно за жоден день, проведений на цій посаді», – йдеться у дописі від імені Валерія Курка на сторінці бригади.

Валерій Курко зазначив, що йому довелося створювати бойову бригаду «з нуля», залучивши понад 4000 добровольців, які ніколи не асоціювали себе з військовою службою, і вже 23 місяці бригада перебуває на лінії безпосереднього зіткнення з ворогом.

Екс-комбриг подякував за службу усім побратимам та зазначив: «Вірю, що 103 бригада територіальної оборони Збройних сил України впевнено нестиме свою бойову славу під нашим бойовим прапором, який ми здобували разом. А шлях у нас всіх один – до беззаперечної Перемоги!».

Зазначимо, ще наприкінці січня з’явилася неофіційна інформація про відсторонення Валерія Курка від посади командира 103 бригади, однак тоді в бригаді відмовилися від будь-яких коментарів. Також сам Валерій Курко відмовився коментувати ZAXID.NET інформацію про своє відсторонення.

Полковник Курко очолював 103 бригаду ТрО з моменту її створення у січні 2022 року. Раніше був командиром третього батальйону 80-ї окремої десантно-штурмової бригади та брав участь в обороні Донецького аеропорту. У серпні 2022 року указом президента нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Зміни у кар’єрі Курка розпочалися після загострення ситуації у ввіреній йому зоні відповідальності.

Ось як описує ці події сервіс DeepStateUA:

“Погіршилася обстановка 18 січня, коли провалилася значна ділянка фронту. Один з батів 103-ї про це навіть і не знав, і був, м’яко кажучи, здивований, коли під**и почали лазити в їх тилу. Орієнтовно за цю добу було втрачено щонайменше 11 СП та ВОПів. Сусідні підрозділи взагалі про провал фронту дізналися вже коли побачили зміни на мапі. Пояснювати, що відчували в Кислівці та Котлярівці, думаю, зайве. При цьому керівництво бригади намагалося максимально приховати втрати. Коли ми почали через наші зв’язки передавати інформацію про провал, то всі були здивовані. Тим паче, що багато офіційних осіб спростовувало інформацію.

Противник на цьому не зупинився і орієнтовно 27 січня поліз вчергове і цього разу на Табаївку. Врешті-решт кацапам вдалося захопити село, але через його географію та відсутність будівель як таких, закріпитися йому не вдалося. Цього разу ситуація там була під пильним контролем усіх кого можна, що не дозволило ворогу розвинути успіх на Піщане чи Берестове.

Ці події нагадують літній прорив противника біля Новоєгорівки та Надії. Оскільки висновки на рівні оперативно-тактичного управління військ не були зроблені, то відбувся повтор у Табаївці та Крохмальному.

В ЗМІ з’явилася інформація про відсторонення комбрига 103 ОБрТрО, наші знайомі також підтверджують цей факт…

Велика подяка безпосередньо бійцям 103-ї бригади та іншим підрозділам Сил Оборони, які доклали великих зусиль, щоб зупинити натиск ворога і продовжують його стримувати.

З подібного мають робитися висновки і більше не повинно повторюватись. Відповідальні за провали і втрати мають нести відповідальність, а не по класиці бути призначені на якісь посади значно вище. Дії однієї людини не повинні бути вищими за життя бійців, які є найціннішим, що у нас є”.

Share this post

scroll to top