Зеленський призначив Олександра Сирського Головнокомандувачем ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський призначив Головнокомандувачем ЗСУ Олександра Сирського, який раніше очолював Сухопутні війська.

Про це Зеленський сказав у своєму зверненні.

«Відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці», — сказав він.

Зеленський також розповів, що провів «десятки розмов» із командирами різного рівня.

За його словами, на керівні посади розглядають бригадних генералів Андрія Гнатова, Михайла Драпатого, Ігоря Скибюка та полковників Павла Палісу і Вадима Сухаревського.

Зеленський заявив, що вони служитимуть «під проводом найбільш досвідченого українського командувача», який має досвід Київської оборонної операції та Харківської визвольної операції. 

«Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України. Сьогодні ж говорив із генералами Мойсюком та Забродським. Їхній досвід  на службі державі», — повідомив глава держави.

Незадовго до цього про відставку колишнього Головнокомандувача Валерія Залужного написав міністр оборони Рустем Умєров.

«Щиро вдячний Валерію Федоровичу за всі досягнення та перемоги», — сказав міністр.

Ще раніше Залужний зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Після неї він сказав, що «усі повинні змінитись та адаптуватись до нових реалій». Про звільнення Залужного також писали народні депутати Ярослав Юрчишин та Олексій Гончаренко.

Що передувало?

Наприкінці січня в мережі з’явилася інформація про нібито відставку Валерія Залужного. Проте речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров заперечив цю інформацію.

А втім, західні ЗМІ з посиланням на джерела писали, що зустріч між Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ щодо відставки останнього таки була. Видання Washington Post стверджувало, що між ними виникли розбіжності щодо того, скільки солдатів Україні потрібно мобілізувати цього року.

Згодом сам головнокомандувач ЗСУ опублікував статтю, в якій заявив, що проблеми з мобілізацією є серед факторів, які впливають на пошук нових форм застосування війська.

Видання Times писало, що Зеленський «змушений був скасувати своє рішення» після тиску з боку вищого військового командування та міжнародних партнерів.

Washington Post із посиланням на джерела також писав, що український уряд сповістив Сполучені Штати про намір президента відправити Залужного у відставку. Зазначається, що посадовці Білого дому не підтримали й не заперечили звільнення Залужного, заявивши, що це «суверенний вибір президента Володимира Зеленського».

Share this post

scroll to top