В Україні можуть запровадити відключення світла через похолодання

Експерт розповів, чи варто чекати масових відключень електрики через морози, що насуваються на Україну.

Директор енергетичних програм “Разумков Центру” Володимир Омельченко розповів, що через морози в Україні можуть бути задіяні планові відключення електроенергії.

“Безумовно, низький рівень температур – це великий стрес для всієї енергетичної системи України. Треба підкреслити, що українські енергетики в цій ситуації зробили все можливе, щоб підготуватися. Після масштабних минулорічних обстрілів, сфокусованих рашистами на енергетичну систему, деякі з енергетичних блоків знаходяться в аварійному стані”, – сказав Омельченко.

Він прогнозує на період похолодання дефіцит потужності від 2 і більше гігават. Але його можна покрити за рахунок імпорту.

“Ми можемо імпортувати достатні обсяги, але все рівно в деякі пікові години у країні може відчуватися непокритий дефіцит. Тому не виключено, що можуть бути задіяні планові відключення. Але вони якщо і будуть задіяні, то це не значить, що вони будуть тотальними. Це будуть вибіркові планові відключення в окремі години пікових навантажень”, – пояснює Володимир Омельченко.

Директор енергетичних програм “Разумков Центру” пояснив, що графіки відключень вже існують, вони доведені до кожного обленерго і є на сайтах обленерго.

“Я не думаю. що відключення будуть масштабні — можливо по 2-3 години. Але існнує ймовірність, що вдасться їх уникнути, якщо ми повністю зможемо забезпечити імпорт електричної енергії”, – додав Омельченко.

Нагадаємо, що за даними синоптиків, 7-8-9 січня в Україні очікується ускладнення погодних умов. Буде похолодання вдень до -8 -12 градусів, вночі до -10-17.

Share this post

scroll to top