“Батьківщина” заблокувала підписання легалізації медичного канабісу

Депутати від «Батьківщини» подали проєкт постанови про скасування рішення Верховної Ради, яким ухвалили закон про медичний канабіс.

22 грудня на сайті парламенту зареєстрували відповідний проєкт постанови №7457-П.

Його ініціаторами зазначені депутати від «Батьківщини»: Юлія Тимошенко, Сергій Тарута, Олексій Кучеренко, Сергій Євтушок, Григорій Немиря та Валерій Дубіль.

Депутат Ярослав Железняк пише, що розблокувати підписання закону парламент зможе тільки «десь у середині січня» 2024 року.

«Ще потім час на підпис президента. А враховуючи, що закон набирає чинності лише через пів року, то десь запрацює він тоді десь у липні 2024-го», — пише депутат.

Напередодні очільниця політсили «Батьківщина» Юлія Тимошенко вкотре назвала закон про медичний канабіс законом про «наркоплантації» та рішенням «проти майбутнього України».

«Як мінімум наша команда бачила у цьому залі багато героїв. Вони приходять, спалахують, шось тут понаухвалюють якоїсь х*рні, а потім кудись зникають. Я хочу вам сказати, така сам доля може чекати й вас. Тому коли ви підете, я сподіваюся, що наступне скликання парламенту буде абсолютно адекватним, проукраїнським та поскасовує все те, що ви тут наприймали, що руйнує країну та її засади», — звернулась Тимошенко до депутатів перед голосуванням за закон 21 грудня.

Нагадаємо, 21 грудня парламент ухвалив законопроєкт про медичний канабіс у другому читанні. Цей законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Документ спрощує медичне використання ліків на основі канабісу й доручає уряду розширити перелік ліків. Детальніше про це тут.

Міністерство охорони здоров’я назвало ухвалення цього закону «історичним рішенням» та подякувало депутатам від імені лікарської спільноти.

«Адже медичний канабіс — це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей із розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу тощо […] Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах», — зазначили у МОЗ.

Share this post

scroll to top