У низки абонентів «Київстар» з’явився мобільний зв’язок

Низка абонентів «Київстар» повідомила про відновлення мобільного зв’язку через понад добу після хакерської атаки на компанію.

Про це hromadske повідомили читачі, також про це повідомляли користувачі соцмереж.

Відновлення мобільного зв’язку почали фіксувати близько 17:00. У декого зв’язок відновився після перезавантаження телефону.

Утім, наразі він ще працює з перебоями. Наприклад, не можна додзвонитися на інший номер «Київстар». Також поки недоступний мобільний інтернет.

Нагадаємо, станом на 20:00 12 грудня фахівці «Київстару» змогли частково відновити роботу фіксованого зв’язку. Спеціалісти компанії планують відновити інші послуги протягом середи, 13 грудня.

Злам «Київстару»

Зранку 12 грудня в роботі одного з найбільших мобільних операторів України — «Київстару» — стався технічний збій. Згодом у компанії підтвердили, що стали жертвою «потужної хакерської атаки». Генеральний директор компанії Олександр Комаров заявив, що зруйнована частина віртуальної ІТ-інфраструктури.

Як зазначається, персональні дані абонентів не скомпрометовані, фахівці працюють над усуненням несправностей. Збій вплинув на зв’язок, роботу банківських терміналів та автоматичні системи в деяких регіонах, наприклад, оповіщення чи вимкнення вуличного світла вранці.

Відповідальність за атаку на «Київстар» взяли на себе російські хакери із так званої групи «Солнцепек». У Держспецзв’язку виданню зазначали, що діяльність угруповання може бути повʼязана з Sandworm — елітним підрозділом російських хакерів, які працюють на кремль, підпорядкованим ГРУ.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар» одразу за вісьмома статтями Кримінального кодексу. Одна з версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, — за цією хакерською атакою можуть стояти спецслужби рф. 

Share this post

scroll to top