Коли можна колядувати, щедрувати та посівати за новим календарем?

Однією з традицій різдвяно-новорічних свят в Україні є колядки і щедрівки. Коли ж потрібно колядувати, щедрувати та посівати за новим церковним календарем?

Коли в Україні колядують 

Точного числа, коли потрібно починати колядувати не існує. Але коляда на пряму пов’язана з Святим Вечором та Різдвом. У західній частині України перша коляда зазвичай звучить одразу після закінчення Святої Вечері: за новим церковним календарем — ввечері 24 грудня

Втім, на більшій частині території України починають колядувати різдвяним ранком: за новим церковним календарем — 25 грудня

Закінчують колядувати зазвичай на свято Водохреща:за новим церковним календарем — 6 січня.

Хоча за деякими нечисленними традиціями колядують аж до свята Стрітення: за новим церковним календарем — 2 лютого, за старим — 15 лютого. 

Коли в Україні щедрують

Щедрівка — українська народна обрядова пісня, яку виконують в переддень Старого Нового року: за новим церковним календарем — ввечері 31 грудня, за старим — ввечері 13 січня. Саме на Щедрий вечір і починають щедрувати. 

Що таке «водити Козу» і коли проводять цей ритуал

На Щедрий вечір є ще одна традиція — водити Козу.  Це театралізоване дійство супроводжувало щедрування. У жартівливій виставі беруть участь такі герої: дід, коза, лікар, стрільці-молодці, циганка. Герої ведуть жартівливі діалоги, а Коза помирає. Щоб врятувати «тварину» господар хати повинен пригостити її смаколиками.

Щедрий вечір, як ми вже зазначили, зустрічають:

  • за новим церковним календарем — ввечері 31 грудня,
  • за старим — ввечері 13 січня.

Коли в Україні засівають

Останній відомий обряд різдвяних свят — це засівання. Його проводили традиційно на Старий Новий рік, або ж свято Василя, за новим церковним календарем — вранці 1 січня.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top