У росії повідомили про смерть ексдепутата Іллі Киви. Що відомо?

російські ЗМІ заявили про смерть Іллі Киви — колишнього народного депутата України, який підтримав окупантів та з часу повномасштабного вторгнення переховувався на території рф.

Про це пише «Риа Новости» із посиланням на екстренні служби рф.

Першим про смерть Киви повідомило російське видання РЕН ТВ із посиланням на джерела (але згодом відредагувало своє повідомлення). Про це також писав російський Telegram-канал «Экстренный вызов 112».

Тіло, ймовірно, ексдепутата Киви знайшли у підмосковному селі Супонєво Одинцовського району.

Джерело hromadske у правоохоронних органах повідомило, що ліквідація Киви — це спецоперація СБУ. Як зазначається, його застрелили зі стрілецької зброї.

Що відомо про Киву?

Ілля Кива, родом з Полтавщини, працював у міліції і був призначений командиром батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Полтавщина», який було створено управлінням МВС України в Полтавській області на базі батальйону «Полтава», роти «Кременчук» і роти «Мирний», якою до того командував сам Ілля.

У 2014 році його наказом тодішнього глави МВС Авакова призначили заступником начальника УМВС України в Донецькій області, потім перевели на посаду у Херсонській області.

«Чесно» зазначає, що у 2014 році Кива був одним з керівників «Правого Сектору» та довіреною особою Дмитра Яроша на виборах президента-2014.

Під час роботи у правоохоронних органах Кива потрапляв у скандали через дискримінаційні висловлювання на адресу ЛГБТ, людей, що вживають наркотики, жителів окупованих територій, а також щодо розголошення персональних даних.

У 2019 році Кива балотувався на посаду президента України від «Соціалістичної партії України» як її член, а за два роки до того мав конфлікт щодо посади очільника цієї партії.

Кива обрався до Верховної Ради 9 скликання від партії «Опозиційна платформа — За життя», став членом Комітету з питань правоохоронної діяльності. За час депутатства неодноразово потрапляв у заголовки ЗМІ через свої висловлювання, був фігурантом журналістських розслідувань: про 1,2 млн грн «доходу» від жомової ями, про скандальний захист кандидатської дисертації тощо.

В Україні щодо Киви та його соратників порушили низку кримінальних справ, у листопаді ексдепутата заочно засудили до 14 років ув’язнення за держзраду та посягання на територіальну цілісність України.

Share this post

scroll to top