Кульові крани – захист від розриву труб

До запірної арматури належить широкий перелік виробів, які забезпечують безперервну стабільну роботу інженерних систем побутового та виробничого призначення: засувки, клапани, вентилі, затвори, крани. Ці елементи трубопроводів дозволяють частково або повністю перекрити або перенаправити рух речовин у трубах. Кульові крани використовуються в сантехніці, системах опалення, на насосних станціях та в промислових трубопроводах для запобігання протіканням та розривам труб, для відкриття або закриття потоку води, пари чи газу в трубопроводі.

Види кульових кранів

Особливістю кульових кранів є специфічна конструкція запірної частини – куля з отвором наскрізь для проходження рідини чи пари. Завдяки такій формі кульовий кран може як закривати потік в трубі, так і відкривати його. Кульові крани розрізняють наступних типів:

  • повнопрохідні – такі, в яких отвір майже повністю співпадає з внутрішнім діаметром трубопроводу, тобто через кран може проходити 90-99% всього потоку;
  • неповнопрохідні – пропускає 40-70% потоку;
  • стандартнопрохідні – отвір менше внутрішнього діаметру труби на один типорозмір.

Повнопрохідні кульові крани найчастіше встановлюють на труби водопостачання невеликих діаметрів всередині житлових або комерційних будівель. Неповнопрохідні підходять для в трубопроводів за необхідності регулювати та обмежувати тиск рідини чи пари. Стандартнопрохідні кульові крани використовуються для пропуску 70-90% потоку і можуть монтуватися в трубопроводи, для яких втрата тиску не є критичною.

Вибір кульового крану

Важливими параметрами кульового крану є матеріал його виготовлення: сталь, нержавіюча сталь або латунь та тип поворотної рукоятки.

Рукоятка у вигляді консолі або L-подібний кран потребує наявності місця для повороту в обидві сторони при відкритті та закритті потоку. Більш компактною є рукоятка «метелик» (Т-подібний кран). Її кінці займають мало місця, що дозволяє встановлювати такий кран дуже близько до стін або інших труб та інженерних конструкцій. Слід зауважити, що рукоятку «метелик» трохи важче повертати. Її краще не використовувати в системах, де потрібне швидке переключення потоку.

Для промислового використання перед котлами, радіаторами, потужними насосами краще використовувати «американки», тобто крани зі згоном та накидною гайкою. Такі варіанти дозволяють перекрити трубопровід і від’єднати якусь частину системи для заміни або ремонту.

Переваги шарових кранів

Компанія Armax пропонує широкий асортимент кульових кранів, які характеризуються наступними перевагами:

  • надійність та безпечність – витримують коливання тиску і запобігають виникненню розривів в трубопроводі;
  • герметичність, легке відкриття та закриття потоку рідин, пари чи газів;
  • зручне та швидке встановлення, ергономічний монтаж навіть на місцях трубопроводу з важким доступом;
  • прості конструкції, які не потребують постійного технічного обслуговування.

Кульові крани – гарне рішення для перекриття та регулювання потоку речовин у будь-яких сферах від промисловості до побуту.

Share this post

scroll to top