Омбудсмен звернувся у поліцію та СБУ через скандальну заяву Фаріон про ЗСУ

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся у поліцію та Службу безпеки через заяву мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон про російськомовних військових. Про це повідомив сам омбудсмен.

«У медіа активно поширюється відеоматеріал, на якому транслюються негативні висловлювання та звинувачення стосовно військовослужбовців Збройних Сил України, які спілкуються мовами нацменшин… Нагадую, що небажана для особи та/або групи осіб поведінка, метою або наслідком якої є приниження їхньої людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери – це утиск, форма дискримінації, що заборонена чинним законодавством України», – наголосив Дмитро Лубінець.

Він додав, що особисто звернувся у Нацполіцію, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення з проханням відреагувати на цей випадок.

Водночас Лубінець підкреслив, що порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками карається за 161 статтею Кримінального кодексу України.

Зазначимо, що напередодні мовознавиця й ексдепутатка Ірина Фаріон в інтерв’ю Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих військових, які розмовляють російською мовою, зокрема йшлося й про бійців «Азову» та 3 окремої штурмової бригади. Ця заява викликала суспільне обурення, в тому числі й поміж військовослужбовців.

«Я категорично цього не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні і дуже розумні? Що вам заважає виконувати 29 статтю закону про Збройні Сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді. Я не можу назвати їх українцями. Якщо вони не говорять українською мовою, то нехай себе назвуть “руськими”. Чому вони такі очманілі? Якщо вони такі великі патріоти, хай покажуть свій патріотизм», – сказала Ірина Фаріон.

Варто відзначити, що в законі, на який посилається Ірина Фаріон, є лише 18 статей.

На такі закиди Фаріон вже відреагував екскомандир полку «Азов» та заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін. Він вважає, що вона розколює українське суспільство за «ФСБшними методичками», тому правоохоронним органам вже давно слід звернути на це увагу.

«Спеціально для Ірини Фаріон. Ніхто не давав тобі права відкривати рот у бік «Азову», 3 штурмової бригади чи будь-якого підрозділу української армії. Правоохоронним органам вже давно час звернути увагу на діяльність цієї … особи, яка розколює українське суспільство за фсбшними методичками», – відзначив Максим Жорін.

Те, що Ірина Фаріон грає на руку Москві, вважає й командир 2 штурмового батальйону 3 ОГШБр Дмитро Кухарчук.

«Фаріон відігрує номер перед замовником. Відігрує вже не один рік, розколюючи українське суспільство, стравлюючи схід і захід України. Так, я безапеляційно впевнений у тому, що Ірина Фаріон – це Медведчук у спідниці. І я щиро не можу зрозуміти, чому нею не займається Служба безпеки України», – цитує його 5 канал.

Примітно, що після шквалу обурення, який висловлюють українці у соцмережах з цього приводу, Ірина Фаріон заявила: рада, що її «ненавидять раби, а поряд є сильні і вільні люди».

Нагадаємо, 59-річна мовознавиця Ірина Фаріон зараз є професоркою Львівської політехніки, докторкою філологічних наук. З 2012 по 2014 роки була народною депутаткою України від «Свободи», чинна членкиня політради партії.

У молодості була членкинею Комсомолу та Комуністичної партії Радянського Союзу. На запитання журналістів про цю сторінку своєї біографії Ірина Фаріон відзначилась легендарною фразою: «Орлиці не сповідаються перед гієнами».

Ірина Фаріон досить часто видає скандальні заяви. Зокрема у березні цьогоріч в інтерв’ю Еммі Антонюк вона заявила, що трагедія в Маріуполі – це нібито «карма» і наслідок поведінки маріупольців. Також Фаріон засуджувала представників ЛГБТ, бо їхні погляди є «неприродними».


Share this post

scroll to top