Будинок “Просвіти” у Стебнику хочуть відновити

Будівлю передано в користування Парафії Різдва Богородиці, а парох храму має намір її врятувати і зберегти

Будинок “Просвіти” у Стебнику збудований з ініціативи о. Петра Микелити, який зумів у 1930-их мобілізувати українське середовище Стебника, став засновником і активним учасником багатьох українських організації.

При “Просвіті” діяли: товариство тверезості «Відродження», дитячий садок, спортивне товариство “Сокіл”, українська кооператива “Єдність”, Товариство “Рідна школа”, хор, і навіть була спроба заснувати українську приватну гімназію! Почали його будувати разом з новою церквою у 1931 році! Автором проекту церкви Різдва Богородиці був Євген Нагірний. Автором проекту цього модерністичного будинку Просвіти, що поруч церкви, з великою ймовірністю, був також він!

Надзвичайно складна містобудівна ситуація, затиснена і складної конфігурації ділянка, а будинок мав бути гарний, яскравий і місткий. На жаль, нині ця українська архітектурна спадщина в жалюгідному стані, забута і закинута, без вікон, дверей і значної частини даху. В такому стані будівлю передано в користування Парафії Різдва Богородиці, а парох о.Олег Бісик таки має намір її врятувати і зберегти. Лиш потребує допомоги та підтримки, як і вся українська спадщина!

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top