Церква Воздвиження Честного Хреста у Дрогобичі – храм місцевих солеварів

Воздвиженська церква у Дрогобичі є правдивою перлиною Галицької сакральної архітектури.

У місті Котермака є дивовижний дерев’яний храм, незаслужено обділений увагою широкого загалу, на відміну від знаменитої церкви святого Юра, що знаходиться неподалік.

Храм вражає простором, малюнками на стінах та чудовими іконами. Старовинна церква… Вважається, що вона збудована у 1613-му році, хоча є припущення, що храм набагато старіший, про нього згадується ще наприкінці XV-го століття!Саме Воздвиженська церква була храмом дрогобицьких солеварів – це й не дивно, бо солеварня знаходиться зовсім поруч.

Робітні люди не шкодували коштів, щоб їх храм виглядав ошатно і гонорово. На церкві є напис, викарбуваний у 1711 році: «В церкві святої як на небесі стояти».

За радянської влади, як це звично практикувалось, храм закрили. Щоправда, не перетворили на склад, а відреставрували і з 1971-го року перетворили на музей. Поруч є старовинна дерев’яна дзвіниця, яка поступово реставрується.

ВАРТО_знати: Церква Воздвиження Чесного Хреста в Дрогобичі – сакральна споруда, архітектурна пам’ятка національного значення, яка належить до періоду українського Відродження. Один із найбільш збережених прикладів галицького дерев’яного зодчества. Разом із розташованою поблизу церквою Святого Юра входить до складу музейного комплексу «Дрогобиччина», відділ пам’яток дерев’яної архітектури. Достовірно рік зведення церкви залишається невідомим. На нефі зберігся напис, згідно з яким датою заснування святині можна вважати 1613 рік.

За матеріалами – igotoworld, вікіпедія, Богдан Марциняк-Волошин

Share this post

scroll to top