Річниця Стебницької катастрофи: 40 років з часу прориву дамби

Рівно 40 років тому (15 вересня 1983 року о 18 год) сталася одна із найбільших екологічних катастроф в Україні – прорив дамби Стебницького хвостосховища, що призвело до забруднення річки Дністер і навіть Чорного моря.

У басейн Верхнього Дністра вилилось 5 млн. метрів кубічних високомінералізованої ропи. Ця подія, вперше за часів Андропова, хоч і скупо, але висвітлювались у центральних засобах масової інформації, як екологічна катастрофа регіонального характеру. Було розпочате кримінальне провадження, виявили винних, дали умовні та реальні терміни…

Наслідком аварії Стебницького хвостосховища стало катастрофічне затоплення місцевості на території сіл Раневичі, Почаєвичі та Михайлевичі. Ропа забруднила всю навколишню територію (річки, сади, городи, поля, ліси) на площі 251 га. Це завдало величезної шкоди флорі і фауні, а також якості вод у місцевих водозаборах.

Високомінералізований потік за добу дійшов до Чорного моря. Забруднення дісталось також Дністровського водосховища у Чернівецькій області, яке тоді ще лише будувалось.

Від гирла Солониці та Тисмениці до Дністровського водосховища загинуло сотні тисяч тонн риби. ЗБИТКИ НАНЕСЕНІ ДОВКІЛЛЮ ОЦІНЕНІ У СУМУ 100 МЛН. РАДЯНСЬКИХ КАРБОВАНЦІВ.

Після цього об’єм виробництва калійних мінеральних добрив у Стебнику зменшився, проте ймовірність прориву дамби хвостосховища зберігається, оскільки в дамбі наявні дрібні тріщини, але належних запобіжних заходів не було вжито.

За матеріалами Кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології

Актуально та оперативно у Telegram: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top