На АЗС подорожчали всі види палива, найбільше дизель

У вівторок, 15 серпня, на українських АЗС зросли середні ціни на всі види палива.

Зокрема бензин марки А-95+ подорожчав у середньому на 22 копійки — до 54,11 грн/л.

Популярний А-95 сьогодні коштує на 23 копійки більше ніж напередодні — 52,07 грн за літр.

Бензин марки А-92 додав до попередньої вартості в середньому 15 копійок – 49,17 грн/л.

Найбільше подорожчало дизельне паливо – 51,5 грн за літр (плюс 33 копійки).

А найменше – автогаз, вартість якого змінилася на 2 копійки (23,6 грн/л).

Чому дорожчає бензин

З 1 липня 2023 року в Україні відновили довоєнне оподаткування на паливо. При цьому ціни на АЗС ще не досягли максимуму, писав Фокус у статті “Бензин дорожчає, заправки скорочують знижки: чого чекати автовласникам влітку”.

Так, опитані фахівці у сфері енергетики впевнені, що зростання цін триватиме.

“Щодо бензину сумарне зростання цін буде на рівні 10 грн, щодо дизельного палива — на рівні восьми гривень, щодо скрапленого нафтового газу — на рівні трьох”, — припустив директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

За його словами, темпи зростання залежатимуть від бренду мережі та близькості тієї чи іншої АЗС до західного кордону, оскільки саме через нього здійснюється майже весь імпорт нафтопродуктів.

На думку директора групи компаній PRIME Дмитра Леушкіна, дизель і бензин, найімовірніше, подорожчають ще на дві гривні до кінця місяця. А ось подорожчання автогазу може і не відбутися.

“Йде боротьба з російським газом. Він коштує на гривню — дві дешевше і ще проникає на наш ринок — через Польщу, через Литву. Це або повністю російський газ, або купаж із російським. Цей фактор збиває ціну на газ”, — пояснив експерт.

Нагадаємо, аграрії вже відчули подорожчання палива з початком активної фази збиральної кампанії. Так, 13 липня гендиректор Української аграрної конфедерації Павло Коваль розповів, що запасів палива, закупленого за нижчими цінами, не вистачить, тож в Україні можуть подорожчати хліб і хлібобулочні вироби.

Актуально та оперативно у Telegram: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top