НАЗК підозрює Тараса Кучму у корупційних діях з нарахування собі премій під час війни

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма сам підписував розпорядження про своє додаткове преміювання «за сумлінне виконання службових обов’язків» у грудні 2021року та грудні 2022 року. При тому, що сесія ради на постійній основі призначила йому щомісячне преміювання у розмірі 150%.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) 26 червня склало протокол стосовно міського голови Дрогобича Тараса Кучми. Про це «Варто – Галицькі Новини» стало відомо з особистих джеред у комісії.

НАЗК вбачає корупційну складову в діях мера Дрогобича у двох випадках, про що складено відповідний протокол.

Як до початку великої війни, так і після цього Тарас Кучма видавав розпорядження про преміювання працівників виконавчого комітету міської ради, в тому числі себе, у розмірі 18700 гривень та 25000 гривень до Дня місцевого самоврядування, у зв’язку з чим його приватний інтерес домінував над публічним інтересом з метою покращення свого матеріального становища.

Окрім цього, Кучма брав особисту участь у голосуванні сесії ради 27 липня 2022 року під час прийняття рішень про відведення, а також передачу в оренду земельних ділянок на вулиці Самбірській у Дрогобичі для ТзОВ «ВО Фарма». Саме це підприємство зробило добровільний внесок до виборчого фонду Тараса Кучми на минулих виборах у розмірі 62% усіх внесків.

У жодному з випадків міський голова Тараса Кучма не звернувся до НАЗК про наявність реального конфлікту інтересів для його запобігання чи усунення.

До того ж, у випадку з преміюванням мер самостійно здійснив оцінку свої роботи, як посадової особи місцевого самоврядування, та констатував дотримання ним усіх умов для виплати премії з результативності своєї роботи, що є суперечливим у розрізі об’єктивності та неупередженості. Також йдеться про те, що для належних умов оплати праці міського голови депутати міської ради прийняли рішення про щомісячне преміювання посадовця у розмірі 150% у межах передбачених на це коштів.

Надалі факти про вчинення Тарасом Кучмою адміністративних правопорушень, встановлених НАЗК, розглядатиме суд.

До слова, за 2022 рік міському голові Дрогобича нарахували майже 1 мільйон гривень заробітної плати. Чистий заробіток склав 750 тисяч 482 гривні, сюди увійшли як матеріальна допомога на оздоровлення, так допомога для вирішення соціально-побутових питань. Такі фінансові показники Дрогобицька міська рада надала у відповідь на інформаційний запит громадських організацій.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top