Найцікавіші місця для відвідин біля Трускавця та Східниці

Карпатський маяк, або оглядова вежа на горі Цюхів

Це справжній кусочок Європи в диких Українських горах! Такої споруди в Карпатах більше немає ніде! А Ви знали що недавно на горі Цюхів відкрили сучасну оглядову вежу? Краєвиди з неї вражаючі. Та й сама вежа дуже так навіть нічого! Ще й підйом на неї цілком безкоштовний. Потрапити до вежі – ось координати

Перша крафтова грибарня «Боровик» у Бориславі

Розсташована у місті Борислав (ось координати). Екскурсії проводять по запису, +380 98 333 24 11.

Гриби тут збирають цілий рік, крім торфу, соломи, пшениці і дбайливого ставлення вони нічого більше не додають. А гриби виростають до двох кілограм! Ще вони проводять екскурсії де можна назбирати свіжесеньких печериць прямо «з грядки».

Найвища оборонна вежа Львівщини і таємничий костел на місці капища у Дрогобичі

В Дрогобичі є оборонна вежа яка бачила ще війська Богдана Хмельницького та вистояла. Час вона теж подолала, зберігшись до сьогодні. Так в чому ж секрет величі та безсмертя Дрогобицької вежі? Можливо в тому що вона, як і сусідній костел, збудована на місці язичницького капища? А в стіну храму, як оберіг, вмуровано голову, руку і ногу древнього ідола! Це одна багатьох таємниць старого Дрогобича, яку ще потрібно розгадати.

Закинута гідроелектростанція біля села Довге – Гірське

Це єдине місце в Україні де одночасно відпочиваєш на річці, в горах, біля озера ще й на крутій «заброшці». Але якщо Вам і цього мало, то поруч ще є красиві водоспади та фортеця «ТуСтань». Гори це завжди хороша ідея для активного відпочинку.

Гідроелектростанція (ГЕС) розташована вздовж річки Стрий посередині між с.Східниця та м.Сколе. Дорога асфальтована, крім останніх кількох кілометрів. Там щебінь але звичайне авто проїде без проблем. Ось координати станції на Гугл картах.

Найвища дерев’яна вежа Європи

А Ви знали що в нас знаходиться найвища дерев’яна вежа Європи? Її висота аж 43 метри: це рівень дванадцяти поверхового будинку, але з дерева. На вежі є оглядовий майданчик та металеві сходи. Можна туди піднятися та щосили вдарити у «Дзвін пам’яті».

Вежа стоїть на вершечку гори Діл коло Старого Самбора. В часи ДСВ тут діяла школа УПА, багато старшин походили саме звідси. В 1943 році німці захотіли знищити цю школу. Вони вислали аж три тисячі! солдат проти якихось 105 повстанців. І тут відбулося найцікавіше! В нерівному бою загинуло аж триста добре озброєних та екіпірованих німців. Тобто кожен повстанець поклав по три німця. На жаль, сорок три наших воїни також полягли. Саме тому висота вежі і є рівно 43 метри. А «Дзвін пам’яті», на її вершечку, нагадує про тих хто тоді та тепер гине за свою Батьківщину.

Овеча ферма у Залужанах

У селі Зажужани, 5 км від Дрогобича, розташована еко – резиденція на овечій фермі. Тут займаються розведенням овець м’ясних порід. Також можна спробувати страви з м’яса (на території діє ресторан).

Резиденція включає чотири будиночки у скандинавському стилі. В будиночках є все, що потрібно для комфортного відпочинку.
Розрахований на двох чоловік (можна з дитиною). При бажанні можна відвідати ферму і познайомитись ближче з овечками.Прекрасні заходи сонця і вид на гори – це одна з родзинок!

Скелі в Карпатах де діяла радіостанція УПА «Афродита»

В’їзд в Ямельницю. Видно скелю ліворуч.

Село Ямельниця розкинулося у мальовничій долині поруч дороги на Урич та Східницю. Наша ціль – гора Ковбура. Тут протягом півтора року діяла підпільна радіостанція «Афродита». Вона на весь світ передавала правду що ж насправді відбувається в Україні. Це не подобалося ані німецькій, ані радянській пропаганді. Тож після кількох спроб радіостанцію все таки знищили. Тим не менше за час свого існування радіо «Афродита» почуло дуже багато людей по всій Європі. Думаєте вигадую? В Європі ж не розуміють Українську мову. У лавах УПА був бельгійський інженер Альберт Газенбрукс що втік з німецького полону. Крім іншомовних трансляцій він також відповідав і за технічну сторону питання. В ті часи мати свою радіостанцію було так само круто як зараз Youtube канал з мільйоном підписчиків.

Похід в гори + Водоспади Лазний, Сопітський та Гуркало

А Ви хочете відвідати справжні дикі гори без вирубок, джиперів та витоптаних стежок? Хочете побачити вражаючі краєвиди, стрімкий водоспад та назбирати цілий кульок грибів? Тоді вам на гору Лаз! Вона знаходиться на хребті «Сопітські Полонини» в нетрях заповідника «Сколівські Бескиди». Це нескладний одноденний маршрут для справжніх поціновувачів листяних Карпат! До всіх водоспадів можна під’їхати на авто

Ферма Зубрів в селі Майдан.

Тут вони живуть в дикій природі, блукаючи горами навколо. Взимку вони часто спускаються вниз, адже тут їх підгодовують. Якщо пощастить – можете їх застати! До місця годівлі можна проїхати на авто. Пішки від села йти десь 6 км.

Підземний Стебник, або офіційна екскурсія в останню діючу соляну шахту на Галичині

Сіль тут добували ще за часів Австро-Угорщини. А сумарна довжина підземних ходів зараз сягає понад 100км, навіть є власна підземна залізниця. І це ЄДИНА діюча соляна Шахта що збереглася на Західній Україні. Солотвино та Калуш, на жаль, затопили. А Стебник і далі працює, вниз щодня спускаються люди.

«Що цікавого може бути в шахті?»- спитаєте Ви. Найперше це атмосфера. Ти знаходишся глибоко під землею і, неначе в казці, оточений чарівними кристалами. В соляній шахті стерильно, тут немає чорного вугілля та вибухонебезпечних газів. Зате є цілюще соляне повітря та неземна тишина. В соляних шахтах навіть облаштовують спеціалізовані лікарні. В інших країнах в шахти стоять черги з екскурсій. А в нас…

Джерело – rdzs.org/desyat

Share this post

scroll to top