Львівська облрада знову закликала заборонити діяльність УПЦ МП

На території області зараз діє близько 40 храмів УПЦ МП.

Львівська обласна рада на пленарному засіданні сьогодні, 29 листопада, знову закликала державу заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату як такої, що упродовж 30-річної діяльності, особливо з 2014 року неодноразово, неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію. За відповідну заяву депутати вперше проголосували на сесії у червні.

«Зараз дуже необхідно прийняти це рішення, бо ситуація не вирішуються. У червні здавалося, що дана церква хотіла йти на те, щоби стати знову українською, були прийняті бутафорні рішення синоду… Проте заходи Служби безпеки України показали, що це була певна спецоперація, а висновків церква не зробила», – доповів під час засідання депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета.

За його словами, на території області зараз діє близько 40 храмів УПЦ МП. Зокрема, як уточнила керівниця ЛОР Ірина Гримак, такі церкви є в Золочівському районі, у Бродах, Львові тощо. 

ВАРТО_знати: релігійні організації в Україні, зокрема УПЦ МП, відповідно до чинного законодавства, можуть бути ліквідовані, чи реорганізовані тільки з власної ініціативи парафії, або за рішенням суду, якщо їхню діяльність СБУ визнала протиправною. Як пояснював начальник відділу релігій та національностей департаменту з питань культуриЛьвівської ОВА Василь Дорош, заборонити діяльність на території України може тільки Верховна Рада. Згідно з чинним законодавством, релігійні організації відокремлені від держави. Обласна адміністрація чи місцеві органи самоврядування не можуть втручатися у їхню діяльність, якщо вона не порушує норми закону.

Нагадаємо, що на Львівщині вже заборонили діяльність УПЦ МП в Городку, Стрию, Бориславі,Червонограді та Раві-Руській. Деякі громади самостійно перейшли до помісної Православної Церкви.


Share this post

scroll to top