На Львівщині є дерев’яна вежа, яка не має аналогів у Європі

Унікальна дерев’яна вежа, не надто відома серед мешканців Львівської області й туристів – так звана «Вежа пам’яті» в селі Недільній Старосамбірського району. Розташована вона далеко від туристичних шляхів, тож її нечасто оглядають туристи. 

43-метрова дзвіниця споруджена на горі Діл у 2017 році та присвячена борцям за волю й незалежність України. Вежу встановили на висоті 907 метрів над рівнем моря за бойківськими традиціями, з модрини та сосни.

Пам’ятка не має аналогів у світі та є одною з найвищих дерев’яних споруд Європи. На місці, де височіє ця споруда, свого часу діяла підстаршинська школа УПА. В 1943 році у нерівному бою з нацистами загинуло 43 повстанці, а неподалік, у селі Сприня, в 1944-ому була утворена Українська головна визвольна рада (УГВР).

ВАРТО_знати: у 1943 році на горі Діл відбувся запеклий бій між 105 бійцями ОУН-УПА та 3 000 німецьких загарбників. Під час цього бою загинуло 43 українські патріоти. Місце для спорудження «Вежі пам’яті» вибране невипадково: на горі Діл в роки Другої світової війни діяла підстаршинська школа УПА. 

Перші роботи на гірській вершині розпочали в 2009 році. Ідея будівництва  належить уродженцеві села Ігорю Піхоцькому, а втілення задуму стало можливим завдяки львівському архітекторові Олесю Дзиндрі, який розробив проєкт цієї унікальної дерев’яної споруди.

Джерело – inlviv.in.ua

Share this post

scroll to top