В Трускавці закликають демонтувати усі пам’ятники радянської епохи

У мережі Фейсбук з’явився відкритий лист до Трускавецької міської ради з пропозицією демонтажу пам’ятників совєтської епохи на території Трускавецької територіальної громади. У листі обґрунтовувалася доцільність знесення залишків об’єкту колишнього меморіалу совєтських воїнів біля Дрогобицького кільця та наводилися приклади таких дій у м. Києві та с. Ясениця Сільна Бориславської громади.

Позиція Трускавецької міської ради з цього приводу є чіткою та однозначною – всі совєтські та московські символи, котрі глорифікують окупаційний режим, повинні бути ліквідовані. І це стосується всієї території України – від Карпат до Донбасу, від Полісся до Херсонщини та Криму. Зробити це потрібно було ще на зорі нашої незалежності.

На території Трускавецької громади робота з демонтажу совєтських символів була проведена ще до початку повномасштабної агресії рф. Так званий «пам’ятник радянським «визволителям» з написом «ЛАВА ГЕРОЯМ», барельєфом обличчя радянського солдата», про який пише автор відкритого листа, не існує. І напис, і барельєф обличчя солдата демонтовані кілька років тому, тож фото, яке є ілюстрацією до листа, є застарілим, ймовірно з періоду до 2015 р. Щодо інших зображень комуністичної епохи на залишках об’єкта, то вони однозначно будуть демонтовані.

Автор відкритого листа зазначає, що «на пам’ятнику є списки загиблих «визволителів», які нібито загинули визволяючи Трускавець, причому у більшості дати загибелі з 1945 по 1949 рік». Насправді всі плити з іменами, прізвищами та датами смерті демонтовано тоді ж, коли й інші написи та барельєф обличчя солдата. Тому наведена у відкритому листі інформація не відповідає дійсності. Висловлювання ж автора про «очікування приходу «визволителів» є неприпустимими та провокативними. Неприпустимими є і звинувачення на адресу органу місцевого самоврядування про зважання «на негативну реакцію любителів «русскаго міра». На відміну від багатьох інших міст у Трускавці вже давно розпрощалися з усіма рудиментами та символами срср.

У 2018-2020 роках з ініціативи міського голови Трускавця Андрія Кульчинського було організовано та проведено ряд зустрічей з представниками організацій воїнів АТО на тему майбутнього цієї території, де колись знаходився цей совєтський пам’ятник. Було погоджено, що тут має бути місце вшанування воїнів-трускавачн, котрі загинули в боротьбі з московським агресором. У 2020 році поруч з національним синьо-жовтим знаменом тут встановлено стелу-борд із фото наших загиблих Захисників, котрі першими віддали своє молоде життя в обороні Української Державності в 2014-2015 рр.: Ігор Дідач, Сергій Шевчук, Андрій Шіхт, Артур Гулик.

Дискусія на тему чи має бути вшанування Українських Воїнів на місці колишнього совєтського пам’ятника ще триває

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top