Нових хвиль мобілізації в Україні не буде

Зараз немає потреби призивати більшу кількість бійців

Захищати державу. Нових хвиль мобілізації в Україні не буде. Зараз немає потреби призивати більшу кількість бійців.

Наше військове керівництво акцентує на якості, а не на кількості воїнів. Не буде і масової роздачі повісток. Ажіотаж у соцмережах – це маніпуляція і залякування. Про це каже секретар Ради Нацбезпеки Олексій Данілов:

«У нас мобілізація зараз йде. Ми не робимо якісь великі хвилі. Зараз стільки мобілізованих, скільки нам потрібно для того, щоб виконувати бойове завдання, з урахуванням того, що ми бережемо життя наших громадян. Ми запрошуємо рівно стільки на навчання, скільки потрібно зараз. Ми не кидаємося цифрами» – каже секретар Ради Нацбезпеки Олексій Данілов.

Ще 3 березня 2022 року Верховна Рада України затвердила указ президента Володимира Зеленського про загальну мобілізацію.

Відтоді почався призов першої черги резервістів. Нині майже 100% військових з неї вже мобілізовані.

З 15 березня тривала мобілізація військовозобов’язаних громадян другої черги.

1 жовтня президент України Володимир Зеленський скасував осінній призов до Збройних сил.

Відповідний указ було опубліковано на офіційному сайті президента.

Загалом в Україні триває друга хвиля мобілізації.

За словами Романа Горбача, до мобілізації підлягають громадяни, які проходили службу до 2014 року і мають досвід роботи на відповідних посадах. Таких осіб відправлять одразу у військові частини.

ЯКІ Є ЧЕРГИ МОБІЛІЗАЦІЇ

Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
Наступний етап — мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
І ще одна черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період (у разі повномасштабної війни – ред.).
Той, хто до того не проходив службу, може бути мобілізований для навчання у центри ЗСУ.

Підготовка рядового та сержантського складу в навчальних центрах проводитиметься за скороченими термінами та складатиме від 7 до 20 діб (залежності від складності спеціальності).

Share this post

scroll to top